Odi fraternal: els germans malavinguts de la història del Pop

Si vols convertir-te en una estrella del Rock, has de buscar companys de fatigues. I quan comences a pensar a qui pots enredar la primera opció és aquell a qui amagaves les joguines quan era petit, aquell que quan anaves a l'escola deixaves penjat a mig camí... Ho tens claríssim, la teva víctima és ton germà.

Actualitzat

Dels Everly Brothers als Oasis, el Celobert us presenta una memorable col·lecció de desavinences familiars immortalitzades en cançons i discos històrics. Aquí teniu uns quants dels germans més malavinguts de la història del Pop. 

 

EVERLY BROTHERS, HARMONIA TRENCADA

Don i Phil Everly eren dos germans que van regalar les millors harmonies vocals de finals dels 50 i principis dels 60. Però els Everly Brothers no se suportaven, tantes hores ensumant-se l'alè mútuament al mateix micròfon no podia ser bo. Segons expliquen en un concert de final de gira, el 73, el Don va arribar tan begut que no recordava les lletres. El Phil, fart d'aguantar les addiccions del seu germà, va rebentar la seva guitarra a mitja cançó. Va dir pel micro que els Everly Brothers s'havien acabat allà mateix i va fotre el camp.

 

THE JACKSONS 5: TINC ENVEJA D'EN MICHAEL 

En Michael Jackson amb 7 anyets ja era el líder del grup que formava juntament amb els seus quatre germans,  els Jackson Five. I els germans ho portaven la mar de bé. Tots... menys un, en Jermaine Jackson. Ell era el cantant principal dels Jackson Five fins que el talent d'en Michael el va anar arraconant. Anys més tard, el ressentiment d'en Jermaine va culminar en una cançó, "Word to the bad", on ridiculitzava de manera molt cruel les operacions quirúrgiques d'en Michael.

 

DIRE STRAITS: ELS XIQUETS DE CAN KNOPLFER S'HAN BARALLAT 

 Gairebé tothom coneix els Dire Straits com la banda del guitarrista i cantant Mark Knopfler, però siguem justos i recordem els inicis del grup: va ser e seu germà David qui li va trobar els components que faltaven per formar el grup. Però un cop el Mark va tenir la banda que volia, es va dedicar a portar el grup de manera autoritària. Ell feia i desfeia.Quan estaven a punt d'enregistrar el tercer disc,  el David va decidir que ja en tenia prou de guanyar-se la vida dient que sí a tot el que deia el seu germà. I va plegar.

 

OASIS: EL ZÈNIT DE L'ODI FRATERNAL 

La de Liam i Noel Gallagher dels Oasis és la rivalitat fraterna més mediàtica de les últimes dècades.El Liam és el germà petit, el que va formar el grup i el cantant. El Noel és el germà gran, el que s'hi va incorporar tard però el que sabia fer cançons. El problema és que s'odiaven a mort. No podien fer entrevistes plegats perquè sempre  acabaven a bufetades. Per això és com curiós que una de les ançons més representatives que han fet sigui aquest cant a la fraternitat, on diuen allò tan bonic de: "ens necessitem l'un a l'altre".

Al programa trobareu més germans malavinguts en bandes com els Beach Boys, The Replacements, els Bee Gees o The Kinks. Precisament dels Kinks és la cançó triada pels Trau per versionar en català, ni més ni menys que "David Watts" .

 

 

ELS GERMANS FARRÉ, 25 ANYS FENT EL GOS

De germans ben o mal avinguts que toquen en un grup n'hi ha a tot arreu. A casa nostra n'hi ha hagut uns quants: els germans Fortuny de l'Elèctrica Dharma, els germans Marquès dels Umpah-Pah, els germans Matamala de Brighton 64... O més recentment la leia i la Jazz Rodriguez al grup Mourn. I en Lluís Gavalda ha triat per l'entrevista a dos germans que porten més de 25 anys compartint escenari: l'Oriol i el Roger Farré dels Gossos

Totes les cançons que han sonat en aquest capítol les teniu a la llista corresponent a la llista de reproducció del pertfil de Spotify de "El Celobert"

Anar al contingut