Núria Marín declara com a imputada en el cas que pot marcar el seu futur polític

Les presumptes irregularitats al Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat estan en fase d'instrucció amb 15 investigats, entre els quals Marín i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest divendres ha declarat com a investigada Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, del PSC, en el cas per les presumptes irregularitats al Consell Esportiu d'aquest municipi.

Marín ha declarat durant una hora davant del titular del jutjat número 2 de l'Hospitalet, a la Ciutat de la Justícia, i després ha anat a la seu dels mitjans de comunicació municipals de l'Hospitalet.

Allà ha fet una breu declaració davant dels periodistes que l'esperaven, que no li han pogut fer preguntes:

"He respost a totes les preguntes que s'ha formulat per part de totes les parts. Sempre he actuat amb la legalitat i assessorament jurídic de l'Ajuntament. Espero poder demanar el meu arxiu de forma ràpida i en les properes setmanes, quan ho puguem fer, ho comunicarem. Confio en la justícia i que es puguin aclarir els fets que s'han produït."

Tant ella com el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, els investiguen  per si van facilitar el desviament il·legal de fons del Consell Esportiu.

Figueras, que també ha declarat aquest divendres, s'ha defensat a la sortida dient que les subvencions atorgades per la Generalitat al Consell sempre han estat "correctament justificades":

"Hi ha fins a 7 filtres abans que arribi a la taula del secretari general que garanteixen, revisen i inspeccionen tota la justificació des les subvencions públiques que s'han donat des de la Generalitat al consell esportiu i aquesta és correcte."

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, aquest divendres

L'advocat de l'acusació popular Enrique Leiva, exercida per En Comú Podem, ha assegurat que s'han trobat documents clarament falsificats:

"Hi havia coses evidents per als profans en la matèria, com falsificació d'actes en les quals hi havia dates diferents que es podien veure sense cap tipus de coneixement jurídic."


Doble comptabilitat

La instrucció judicial considera que hi ha indicis que aquesta entitat privada que gestiona l'esport escolar i altres activitats esportives del municipi hauria funcionat amb una doble comptabilitat per amagar les irregularitats.

A l'assemblea general del Consell s'hi haurien presentat uns comptes per valor d'uns 400.000 euros anuals, mentre que la comptabilitat que es presentava a la Generalitat superava de molt els 800.000 euros.

Els diferents tancaments de l'exercici del 2018 presentats a l'assemblea del Consell Esportiu i a la Generalitat respectivament

En l'exercici del 2018, per exemple, els dos documents mostren com aquesta diferència hauria superat el mig milió d'euros: 409.013,73 euros al Consell, 920.487,18 euros a la Generalitat.

La procedència dels diners eren les quotes que pagaven famílies i particulars per fer les activitats, però també les subvencions públiques demanades i atorgades tant per l'Ajuntament de l'Hospitalet com per la Generalitat.

Jaume Graells, regidor a l'Hospitalet
Jaume Graells, regidor de l'Hospitalet (Metropoliabierta.com)


"Centenars" de pagaments no declarats

Aquest dimecres va declarar la persona que va destapar el cas, el regidor d'Esports Jaume Graells, del PSC com Marín, que va explicar que va trobar "centenars" de pagaments no declarats a Hisenda.

Molts eren petits pagaments a persones que col·laboraven en l'organització de les activitats esportives, però altres eren despeses menys raonables, com multes o bars de copes.

També un pagament de 42.000 euros en concepte d'indemnització a Cristóbal Plaza, col·laborador del Consell que va acabar dirigint-lo, i que és un dels principals acusats.

Cristóbal Plaza ha presentat la renúncia com a regidor de l'Hospitalet
El regidor de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Cristóbal Plaza en una imatge d'arxiu


"Passivitat total" de Marín

Graells va declarar que va explicar-ho tot a Núria Marín el febrer del 2020, però que la resposta de l'alcaldessa va ser de "passivitat total", i que es va sentir "traït" i "molt marginat".

Segons Graells, en comptes d'intentar aclarir què havia passat, Marín va posar-se del costat dels acusats i els va ajudar a tapar les irregularitats.

Per fer-ho s'hauria manipulat la documentació i s'hauria encarregat una auditoria per blanquejar-ho, tot plegat en connivència amb la Secretaria General d'Esports.


El codi ètic del PSC

Aquest divendres Teresa Cunillera, membre del PSC i delegada del govern espanyol a Catalunya, ha assegurat que, si cal, el partit aplicarà el codi ètic a Marín:

"Tenim un codi ètic molt estricte i no dubti que s'aplicarà."

Ho ha dit en una entrevista a TVE, en què ha defensat que Marín va encarregar una auditoria per analitzar els comptes del Consell Esportiu.

El codi ètic del PSC diu que quan s'obre un judici oral a un membre acusat de "delictes dolosos greus" que puguin comportar presó, s'ha de suspendre la militància temporalment.

No especifica, però, si en aquest mateix cas la persona en concret ha de dimitir d'un càrrec públic.

L'advocat de Núria Marín, Fermín Morales, aquest dimecres arribant als jutjats de l'Hospitalet de Llobregat (ACN)


"Amb total impunitat"

La instrucció del cas considera que hi ha indicis que la directiva del Consell Esportiu va utilitzar els diners per al seu profit "amb total impunitat" i amb l'ajuda de membres de l'Ajuntament.

També que van "idear un sistema de comptabilitat ocult" i "falsificant diversos tipus de documents de l'entitat", i que Marín va ajudar-los amb una "conducta omissiva i passiva".

Al desembre el jutjat va fer analitzar el contingut del telèfon mòbil de Marín per buscar-hi proves de si va col·laborar amb els principals acusats per amagar les irregularitats.


Els "verificadors" diuen que no verificaven

Aquest dijous van declarar com a investigades diverses persones que estaven encarregades de supervisar els comptes de l'entitat, algunes d'elles com a "verificadors comptables".

Tots van assegurar que mai van revisar la documentació que els facilitaven Plaza i el també director del Consell Eduard Galí, també investigat, i que es van limitar a signar-la perquè es refiaven d'ells.

Els "verificadors" els designava la mateixa direcció del Consell, malgrat que molts no tenien ni formació ni experiència en comptabilitat i van ser nomenats sense consultar-los.

En les seves declaracions van assenyalar com a responsables Plaza i Galí, a més de l'antic comptable del Consell, una persona que ha mort recentment de Covid-19.

Les detencions comencen al juny

El cas va sortir a la llum pública al juny, quan per una denúncia de Graells van detenir el tinent d'alcaldia Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza, que llavors era regidor d'Esports.

Tots dos van dimitir dels càrrecs, i també va dimitir Graells com a responsable d'Educació, però tots tres es van mantenir com a regidors.

Al novembre la Policia Nacional en funcions de policia judicial va interrogar i detenir el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, investigat per presumptes malversació i prevaricació en aquest cas.

Al desembre va ser el torn de Núria Marín, que també va ser interrogada per la Unitat de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional i que va afirmar que no dimitiria per aquest cas.

Al gener ERC va promoure una moció de censura a la Diputació de Barcelona perquè Marín fos rellevada del càrrec de presidenta per aquest cas, moció que no va prosperar.

En total hi ha 15 persones acusades per tot un seguit de delictes, entre els quals malversació de fons públics, prevaricació, apropiació indeguda i falsedat documental.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut