Nova retallada als inversors que van apostar per les renovables al boom del 2008

Mentre Espanya viu un segon boom de les energies renovables, liderat sobretot per la solar, els protagonistes del primer boom encara lluiten per evitar noves retallades a les seves primes

Esther OrtegaActualitzat

Mentre Espanya viu un segon boom de les energies renovables, liderat sobretot per la solar, els protagonistes del primer boom -el del 2008- encara lluiten per evitar noves retallades a les seves primes. Si res no canvia, podrien començar l'any amb una nova rebaixa. Una situació ben diferent de la dels inversors internacionals que van apostar també fa 10 anys per aquestes energies. Ells -que sí que poden recórrer als tribunals internacionals d'arbitratge- estan guanyant a l'Estat tots els laudes.

El 2008, 12 famílies de Linyola, al Pla d'Urgell, van decidir invertir en una planta fotovoltaica. El govern volia promocionar les energies renovables i oferia unes primes que feien interessant l'operació.

Ramon Solvia, tècnic de la cooperativa agrícola, explica que "pagaven un preu pactat que era un preu més alt que el preu de mercat":

"Sabíem que la fotovoltaica en poc anys baixaria molt de preu, per tant, aquesta inversió es basava completament en la confiança que el govern respectaria allò que va escriure en aquell moment."

4.300 famílies catalanes, 62.000 a tot Espanya, hi van confiar. Una d'elles, la de l'Albert, seduïts per una campanya del govern espanyol que promocionava les avantatjoses condicions de la inversió.

"Van fer una campanya que deien 'el sol pot ser teu'. I llavors va treure una guia que es deia 'resposta a totes les preguntes de les claus sobre l'energia solar fotovoltaica'. Amb aquesta guia, l'Institut per la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) deia que les rendibilitats serien al voltant del 7%, que el finançament bancari seria del 80% i que contribuíem a la nostra comunitat local a evitar injectar CO2 a l'atmosfera."

La campanya va ser un èxit que va atraure també molts inversors internacionals confiant que es tractava d'una aposta segura, i es va crear una bombolla que el govern espanyol no va frenar a temps. El dèficit de tarifa es va disparar i la crisi va esclatar. La solució dels diferents governs va ser retallar les primes.

Jaume Pedrós, pagès, denuncia que les retallades només estan afectant els petits inversors:

"El sistema és insostenible, per tant, us hem de retallar. Això deien, d'acord. Però resulta que ens retallen a nosaltres, un 30%, un 40%, hi ha gent que fins i tot un 50%, i a les grans elèctriques els beneficis els continuen pujant."

 

 

Ara, amb la via judicial esgotada després de diverses sentències del Suprem a favor de l'Estat, van camí del que qualifiquen d'última estocada. I és que cobren en funció dels interessos dels bons a 10 anys. Ara molt més baixos que el 2013, quan es va implantar el sistema. Per això saben que la revisió que se'ls ha d'aplicar al gener -la primera en 6 anys- encara rebaixarà més el que ingressen per la seva electricitat. El govern del PSOE va presentar un avantprojecte de llei per evitar la retallada, però les eleccions ho han deixat tot en l'aire.

La seva situació contrasta amb la que han viscut els inversors estrangers, que han pogut portar les seves reclamacions als arbitratges internacionals, on estan guanyant tots els laudes, i ja en són 10. L'Estat, però, no dona la batalla per perduda i treballa perquè es declarin nuls i hagin de passar pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut