Un treballador sanitari prepara una dosi d'una vacuna
La vacuna d'AstraZeneca s'administrarà a partir d'aquest dimarts a personal de farmàcia i treballadors essencials de fins a 55 anys

Nova fase del pla de vacunació: tres vacunes per començar a immunitzar essencials

Catalunya administra ja aquest dimarts les tres vacunes autoritzades: després de la de Pfizer i Moderna, s'hi afegeix també la d'AstraZeneca

RedaccióActualitzat

El pla de vacunació entra en una fase nova. Des d'aquest dimarts s'administren les tres vacunes validades per les autoritats europees. Després de la de Pfizer i Moderna, s'hi afegeix també la d'AstraZeneca. A més, ja les podran posar al personal de farmàcia i als treballadors essencials. 

S'espera que amb l'arribada de 112.000 noves dosis es pugui accelerar la campanya, que de moment ha vacunat el 2,6% de la població catalana amb la primera dosi, i l'1,7% amb la segona.

L'arribada de les noves vacunes permetrà també reprendre les primeres immunitzacions a nous col·lectius que havia quedat aturada per la falta de dosis. Per exemple, el fet de disposar de més de 30.000 unitats d'AstraZeneca suposarà iniciar aquest dimarts la vacunació de farmacèutics, fisioterapeutes i alguns col.lectius essencials d'entre 18 i 55 anys.
 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que els farmacèutics i fisioterapeutes sabran quan els toca vacunar-se perquè els citaran amb un missatge en què s'especificarà la data, la franja horària i el lloc, en un dels 37 centres de vacunació que s'habilitaran a tot el territori.

"Aquestes vacunes ens permetran, aquesta setmana, tornar a arrencar amb primeres dosis una altra vegada. Podrem posar 26.000 noves primeres dosis: 15.000 primeres dosis de Pfizer i 11.000 primeres dosis de Moderna"

A banda de les vacunes d'AstraZeneca, aquesta setmana també se'n rebran més de 64.000 de Pfizer i 15.600 de Moderna.  


Una fórmula diferent

La vacuna d'AstraZeneca se suma a les altres dues disponibles, però amb una fórmula diferent. Està dissenyada amb un virus debilitat i no amb ARN missatger com les altres dues. Malgrat que l'objectiu és el mateix: que el nostre cos generi immunitat. El que sí que comparteixen les tres és que en calen dues dosis per ser efectives. De gairebé el 95% Pfizer i Moderna i del 60% AstraZeneca. Amb tot, s'ha dissenyat un pla de vacunació adaptat a la realitat de cada una.
 

 

Pel que fa a la logística, mentre que Moderna i Pfizer s'han de conservar congelades o ultracongelades -respectivament-, la d'AstraZeneca es pot guardar en una nevera convencional i això en facilita el transport i el repartiment per subministrar-la.
 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
Anar al contingut