Càmeres de vigilància davant una botiga d'Apple a Pequín (Reuters/Florence Lo)

Nou pas de la Xina en la guerra tecnològica amb els EUA: prohibeix l'iPhone als funcionaris

La informació publicada pel diari econòmic The Wall Street Journal ha fet caure les accions de la companyia gairebé un 3%

En els últims dos dies, Apple ha perdut uns 200.000 milions de dòlars (uns 187.000 milions d'euros) de capitalització borsària arran de les informacions que asseguren que el govern xinès ha prohibit fer servir l'iPhone per treballar als funcionaris i empleats del govern central. La mesura inclouria, fins i tot, portar el conegut smartphone a la feina.

La informació la va publicar dimecres el diari econòmic nord-americà The Wall Street Journal, citant fonts coneixedores del cas, i aquest dijous, al tancament de la borsa de Nova York, les accions d'Apple encara han caigut gairebé un 3%.

Tot plegat, dies abans de l'esdeveniment d'Apple previst per dimarts que ve, 12 de setembre, en què s'espera que la companyia amb seu a Cupertino, Califòrnia, presenti precisament el seu nou telèfon, l'iPhone 15, i altres novetats.

La mesura, que també afectaria altres fabricants estrangers que no han estat esmentats, s'hauria anat anunciant en reunions als llocs de treball o a través de xats.

Aquest divendres, a més, el digital Nikkei Asia ha informat que la mesura s'ha ampliat als treballadors dels governs locals i també de les empreses estatals.


Tensions entre els EUA i la Xina

Fa més d'una dècada que el govern xinès mira de reduir la dependència de tecnologies estrangeres. En aquest sentit, demana a les empreses amb vincles amb l'estat, com els bancs, que utilitzin programari xinès, i alhora promou la fabricació local de semiconductors.

Les tensions entre la Xina i els Estats Units no són noves i més aviat van en augment, perquè Washington fa temps que, juntament amb els seus aliats, mira de dificultar l'accés de Pequín a materials necessaris per fabricar xips d'alta gamma, sobretot amb aplicacions militars.

Dues persones es miren un iPhone 14 en una botiga d'Apple a Pequín (Reuters/Thomas Peter)

Pequín, per la seva banda, restringeix els enviaments de grans empreses com l'aeronàutica Boeing i el fabricant de xips Micron Technology.

Aquesta restricció a l'ús de l'iPhone, d'altra banda, és semblant a l'adoptada pel govern dels Estats Units contra el fabricant xinès de smartphones Huawei i contra la plataforma TikTok, propietat de l'empresa xinesa ByteDance.


Pequín, disposat a tot

Consultats per l'agència Reuters, analistes com Tom Forte, de la consultora D.A. Davidson, consideren molt significatiu el fet que "ni tan sols Apple" sigui "immune" a les restriccions del govern xinès, tot i que és una empresa que dona feina a milers o potser a més d'un milió de treballadors xinesos. Això demostraria, diuen, que Pequín està disposat a tot per reduir la seva dependència de tecnologia procedent dels Estats Units.

Es dona la circumstància que, a més de ser el seu principal centre de producció, la Xina és el mercat més gran d'Apple fora dels Estats Units. El mercat xinès genera gairebé una cinquena part dels ingressos de la companyia californiana, que, directament o a través dels seus proveïdors, dona feina a milers de treballadors xinesos.


Impacte limitat?

Més enllà d'aquesta baixada inicial a la borsa, analistes com Angelo Zino, de CFRA Research, consideren que la mesura del govern xinès no tindrà cap impacte immediat en els guanys d'Apple, per la gran popularitat de l'iPhone a la Xina.

Consultat per l'agència AFP, l'analista Dan Ives, de Wedbush, remarca que, "en el pitjor dels casos", la prohibició del govern xinès afectaria "500.000 aparells d'entre uns 45 milions que es vendran a la Xina durant els pròxims dotze mesos".

Edward Moya, d'Oanda, remarca, tanmateix, que "el creixement d'Apple depèn molt de la Xina i de si la repressió de Pequín s'intensifica; això podria ser un problema greu per a una sèrie d'empreses tecnològiques que també depenen de la Xina".  

Ara per ara, ni el govern xinès, ni el nord-americà, ni Apple no han fet cap comentari sobre aquesta informació publicada per The Wall Street Journal.


Guerra pels microprocessadors

La guerra entre els Estats Units i la Xina pel domini tecnològic passa per liderar la fabricació de microxips i ha situat Taiwan, que fabrica més de la meitat dels microprocessadors d'última generació, en el punt de mira d'aquests dos gegants enfrontats.

Ho explica el reportatge "La guerra dels xips", estrenat pel programa "30 minuts":

ARXIVAT A:
AppleXina
Anar al contingut