Es manté en només un 5% el percentatge d'espanyols amb anticossos de Covid-19

Al voltant d'un terç de les persones contagiades de coronavirus no presenten símptomes de la malaltia

Actualitzat

El 5,2% dels espanyols han desenvolupat anticossos contra la Covid-19, és a dir, han tingut algun contacte amb el coronavirus, segons l'estudi serològic fet a més de 60.000 persones.

La segona onada de l'estudi de seroprevalença del coronavirus ha confirmat els resultats de la primera onada: si aleshores el percentatge de població que havia desenvolupat anticossos era un 5%, tres setmanes després pràcticament no ha variat i és del 5,2%.

Segons la directora de l'estudi, Marina Pollán, es tracta d'un "augment que no arriba a ser estadísticament significatiu".

De la segona onada de l'estudi se'n desprèn que Espanya continua lluny de la immunitat de grup, que es considera que es produeix quan al voltant d'un 60% de la població té anticossos contra el virus.

 

 

Participació del 76,1% de les persones amb qui s'ha contactat

En l'estudi, liderat per l'Institut de Salut Carlos III, s'han fet anàlisis a 63.564 persones entre el 18 de maig i l'1 de juny. La participació en aquesta segona onada (el 76,1% de les persones amb qui s'ha pogut contactar) ha estat una mica superior a la de la primera (74,9%).

El 95% dels participants en la primera ronda han continuat l'estudi i s'hi han incorporat 5.847 persones més, segons ha explicat la directora de l'Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti.

Un 0,8% dels casos que havien donat negatiu en les primeres proves han donat positiu en anticossos en aquesta segona ronda.

 

Test serològic per detectar coronavirus
Test serològic per detectar el coronavirus (EFE / Nacho Gallego)

 

El 6,1% dels catalans, amb anticossos

Pel que fa a Catalunya, el 6,1% dels participants a l'estudi han generat anticossos del coronavirus. Per demarcacions, Barcelona és on el percentatge és més elevat, un 7,4%, seguida de Lleida (3,3%), Girona (3,1%) i Tarragona (1,6%).

En aquest cas, el percentatge també és molt similar al de la primera onada de l'estudi, quan el percentatge de catalans amb anticossos de Covid-19 era del 5,9%.

 

Els resultats de l'estudi presenten diferències geogràfiques. Tres setmanes després de la primera onada, aquelles zones que són al centre de la península continuen tenint xifres de prevalença més altes que la resta.

Les tres autonomies amb un percentatge més alt de prevalença són la Comunitat de Madrid (11,4%), Castella-la Manxa (10,3%) i Castella i Lleó (7,5%). En canvi, on les xifres són més baixes és a Ceuta (0,5%), les Illes Balears (1,5%), Múrcia (1,6%) i Astúries (1,6%).

 

Un terç dels contagiats són asimptomàtics

L'estudi també revela que al voltant d'un terç de les persones contagiades del virus no presenta símptomes de la malaltia.

Un 2,8% d'aquests asimptomàtics generen immunitat contra el virus.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha remarcat que les dades de seroprevalença "corroboren el que s'ha observat en l'evolució de l'epidèmia" a Espanya en les últimes setmanes.

 

El Ministeri notifica cinc morts per Covid

Aquest dijous, el Ministeri de Sanitat ha notificat cinc defuncions amb coronavirus i ha rebaixat de 63 a 56 les morts registrades en l'última setmana. Aquestes defuncions corresponen a tres persones de Castella i Lleó, una d'Astúries i una de La Rioja. Per tant, el total de morts des de l'inici de la pandèmia se situa en 27.133.

En les últimes 24 hores, s'han confirmat 195 nous contagis del virus i la xifra total arriba a 240.660. Dels nous contagis, la majoria corresponen a la Comunitat de Madrid (87) i Catalunya (51).

Quan fa deu dies de l'entrada en vigor del nou sistema de recopilació de dades per obtenir una informació individualitzada de cada cas i poder corregir sèries i eliminar duplicats, encara s'està duent a terme "una validació individualitzada dels casos", de manera que Sanitat reconeix que pot haver-hi "discrepàncies" respecte a dies previs.

 

Dos sanitaris tracten un pacient amb coronavirus a l'Hospital Trueta de Girona
Dos sanitaris tracten un pacient amb coronavirus a l'Hospital Trueta de Girona (ACN / Hospital Trueta)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut