Girona

Neix a Girona el primer nadó procedent d'un embrió congelat fa tretze anys

Néixer al cap de tretze anys de ser concebut. Això és el que podrà explicar un nadó que ha nascut a Girona, fruit d'un embrió congelat des de l'any 92. Es tracta del primer cas al món, i ha interessat especialment perquè confirma que el temps de conservació no és cap entrebanc per aconseguir un embaràs a partir d'embrions congelats, la caducitat dels quals no se sap. Aquest cas forma part del programa d'adopció d'embrions de l'Institut Marquès de Barcelona. Els pares biològics es van sotmetre a un tractament de fecundació "in vitro", però amb el temps no van dir què volien fer amb els nou embrions que van sobrar, i un d'ells ha estat adoptat a Girona.

Actualitzat
La criatura, nascuda d'un embrió fecundat fa tretze anys, va pesar més de 4 quilos, ara té 10 mesos, i dos germans bessons de 14 anys que no coneixerà mai, que van néixer de la fecundació "in vitro". Els pares biològics es van sotmetre en aquell moment a un tractament de fecundació "in vitro", després del qual els van sobrar nou embrions. Amb el temps no han dit què en volien fer i, tal com estableix la llei de reproducció assistida, se'ls va quedar el centre, que els va cedir a una parella de Girona, que han pogut ser pares.

Amb tot, el nadó, que ara té deu mesos, mai coneixerà els seus germans, ja que el programa d'adopció d'embrions fa que s'assignin de manera que mai coincideixi el lloc de residència dels pares biològics amb el dels adoptius.

El cas, que es publica a la revista "Reproductive Biomedicina on line", demostra, segons ha explicat l'especialista en reproducció assistida Manel Elbaile, que "un embrió amb quatre cèl·lules és capaç de sobreviure tretze anys a 196 graus sota zero, resistir un procés de desconegelació i ser capaç de créixer en el ventre d'una dona".

El 61% es desentén del destí dels embrions

La cap de Reproducció Assistida de l'Institut Marquès de Barcelona, la doctora Marisa López-Teijón, ha explicat que gràcies a la llei de reproducció assistida del 2003 "s'ha donat sortida als milers d'embrions sobrants de les tècniques de reproducció assistida que mantenen congelats els centres". Així, al desembre del 2003 es va enviar una carta de consentiment informat les parelles que tenien embrions congelats perquè n'escollissin el seu. Un 8% els va donar, un 21% va decidir mantenir-los congelats, un 6% els va destinar per a investigar, un 2% a altres fins, i un 61% no va contestar. Aquesta última opció va deixar a disposició del centre els embrions congelats. En el cas de la parella de Girona, el seu nadó va néixer a partir de sis embrions sobrants d'una parella que es va sotmetre el 1992 a un procés de reproducció assistida.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut