Lula da Silva i Bolsonaro durant el debat de candidats, el 16 d'octubre a Sao Paulo (Reuters)

Nature fa campanya contra Bolsonaro: "És una amenaça per a la ciència i el medi ambient"

La revista científica britànica dedica l'editorial a intentar influir perquè el president d'extrema dreta no aconsegueixi un segon mandat que "podria ser irreparable"

La revista científica britànica Nature creu que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, no hauria de continuar en el càrrec un mandat més perquè "els danys podrien ser irreparables".

La revista ha aprofitat que diumenge que ve se celebra la segona volta de les eleccions presidencials per dedicar l'editorial d'aquesta setmana a reclamar-ho.

Titulat "Només hi ha una opció en les eleccions del Brasil", l'editorial recorda que Bolsonaro va accedir al càrrec negant la ciència i dient que impulsaria la desforestació de l'Amazònia:

"Bolsonaro ha estat fidel a la seva paraula i el seu mandat ha estat desastrós per a la ciència, el medi ambient, la gent del Brasil i per al món."

El text afirma que amb Bolsonaro al capdavant del país s'han derogat moltes lleis de protecció del medi ambient, s'ha duplicat el ritme de desforestació i s'han menyspreat els drets dels indígenes.

El candidat a la reelecció com a president del Brasil, Jair Bolsonaro, aquest dilluns fent campanya a Brasília (Reuters)

Bolsonaro, el Trump tropical

També que en aquest mandat el finançament dels programes científics i d'innovació al país ha baixat molt, continuació d'una disminució que ja venia d'abans.

La revista veu un paral·lelisme molt estret de Bolsonaro amb l'expresident dels EUA Donald Trump, afirmant que tots dos van ignorar els perills de la covid.

El cert és que els dos països, amb prop d'1.100.000 morts els EUA i gairebé 700.000 el Brasil, han acabat sent els que han tingut més morts per aquesta malaltia.

Nature aposta per Lula

Bolsonaro s'enfronta diumenge al candidat del Partit dels Treballadors, Luiz Inácio Lula da Silva, que va guanyar la primera volta, però per un marge més petit de l'esperat.

Nature elogia el llegat dels dos mandats de Lula, del 2003 al 2011, que afirma que no va "lluitar contra els investigadors", i que es va frenar la desforestació de l'Amazònia:

"Durant un temps, el Brasil va trencar el vincle entre la desforestació i la producció de productes bàsics com la carn i la soja, i semblava que el país podria ser pioner en la seva pròpia marca de desenvolupament sostenible."

L'editorial també recorda que Lula no es va poder enfrontar a Bolsonaro el 2018 perquè l'havien condemnat per corrupció, i que el Tribunal Suprem del país va dictaminar que l'havien empresonat irregularment i li van anul·lar la condemna.

Els responsables de la revista acaben apostant per la victòria de Lula, amb l'argument que "si Bolsonaro aconsegueix quatre anys més, els danys podrien ser irreparables."

Lula da Silva i Bolsonaro durant el debat de candidats, el 16 d'octubre a Sao Paulo (Reuters)

També Science

Una altra revista científica destacada, la nord-americana Science, va publicar un article molt semblant la setmana passada, també considerant un segon mandat de Bolsonaro com un perill per a la recerca i l'Amazònia.

"Molts temen que un altre mandat de Jair Bolsonaro provoqui danys irreversibles a la ciència, l'educació, el medi ambient, i fins i tot a la mateixa democràcia brasilera."

Aquesta revista ha destacat que aquest polític d'extrema dreta ha dubtat del sistema de votacions del país, i ha suggerit que no reconeixerà els resultats si perd.

Tant Nature com Science han dedicat els últims anys diverses peces informatives a les polítiques científiques i ambientals de Bolsonaro com a president.

Pel que fa a Nature, fa quatre anys va assegurar que la seva arribada al poder afegia més amenaces a la ciència, i fa un any i mig es feien ressò dels científics brasilers que se sentien ignorats per la seva administració.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaBrasilJair Bolsonaro
Anar al contingut