Lula da Silva ha guanyat la primera volat amb el 48% dels vots (Reuters/Amanda Perobelli)

Hi haurà segona volta al Brasil: petit avantatge de Lula sobre Bolsonaro

La primera volta de les eleccions l'ha guanyat el candidat de l'esquerra amb el 48% dels vots, davant del 43 i mig recollit pel seu rival ultraconservador

RedaccióActualitzat

L'expresident Luiz Ignácio Lula da Silva ha guanyat la primera volta de les eleccions al Brasil, però l'avantatge no ha estat suficient per evitar-ne una segona, d'aquí a quatre setmanes: ha aconseguit el 48% dels vots. 

Així, ha quedat per davant de l'ultraconservador Jair Bolsonaro, que n'ha tret el 43%, segons les dades oficials escrutades aquesta matinada. Per tant, l'actual president ha resistit millor del que vaticinaven els sondejos, que feien a Lula guanyador però per un marge més ampli de vots.

I ho ha celebrat. "Avui hem guanyat a la mentida. Les darreres enquestes ens donaven 51 a 39". I ha afegit: "Tenim per endavant una segona volta, en la que hi ha igualtat d'oportunitats per a totes dues bandes. Ens hem de mostrar millors davant dels brasilers, especialment davant
dels que més pateixen".

Bolsonaro, somrient, ha resistit millor del que vaticinaven els sondejos i ho celebra
Bolsonaro ha resistit millor del que vaticinaven els sondejos (Reuters/Ueslei Marcelino)

Per la seva banda, el guanyador de la primera volta, el candidat d'esquerres i dos cops president del Brasil, Lula Da Silva, es mostrava guanyador en la pròxima volta: "Mai he guanyat unes eleccions en primera volta. Totes les que he guanyat ha estat en segona volta, totes." I ha afegit: "El que és important en aquesta segona volta és l'oportunitat de madurar les nostres propostes de cara a la societat."

La segona votació es farà el 30 d'octubre.

Resultats de les eleccions presidencials al Brasil

Les eleccions més polaritzades

Són les eleccions més polaritzades al Brasil des de la restauració democràtica del 1985. L'actual president ultraconservador, Jair Bolsonaro, i l'antic sindicalista, Luiz Inácio Lula da Silva, que va governar entre el 2003 i el 2010, són els principals candidats d'entre els onze aspirants a la presidència.

Més de 155 milions d'electors estaven convocats a les urnes per decidir si atorguen un segon mandat al líder conservador o retornen Lula al palau de Planalto.

En aquests comicis també s'escullen els 27 governadors del país, els 513 diputats, un terç dels senadors i es renoven els representants dels parlaments regionals.

Cua a l'exterior d'un col·legi electoral de Rio de Janeiro
Cua a l'exterior d'un col·legi electoral de Rio de Janeiro (Reuters/Lucas Landau)

Els dos principals candidats han votat a primera hora del matí. Lula ho ha fet a la zona metropolitana de Sao Paulo, i Bolsonaro ho ha fet a Rio de Janeiro, amb una samarreta molt similar a la de la selecció brasilera, a sota de la qual semblava que portés una armilla antibales.

Els col·legis electorals han tancat a les cinc de la tarda (les deu de la nit a Catalunya). Poc després el Tribunal Superior Electoral ha començat a difondre els primers resultats oficials.

El president brasiler, Jair Bolsonaro, arriba al col·legi electoral per votar
El president brasiler, Jair Bolsonaro, arriba al col·legi electoral per votar (Reuters/Ricardo Moraes)

Des que va recuperar els seus drets polítics amb l'anul·lació de les condemnes per part d'un jutge del Suprem, Lula ha encapçalat la majoria de sondejos que s'han fet.

L'expresident era el gran favorit a les eleccions del 2018, però la condemna i posterior entrada a la presó van malmetre les opcions del Partit dels Treballadors (PT). Això va afavorir Bolsonaro, que amb la promesa d'ordre als carrers, el discurs contra la corrupció del PT i la defensa de la tradició va guanyar els comicis de fa quatre anys.

Aquesta campanya electoral s'ha caracteritzat per l'alta polarització entre Bolsonaro i Lula, que s'ha traslladat als respectius seguidors, amb alguns casos d'atacs i baralles per motius polítics.

Lula da Silva, després de votar aquest diumenge en les eleccions brasileres (Reuters/Mariana Greif)


Un país en plena crisi

El Brasil afronta els comicis amb uns índexs d'inflació rècord, unes altes xifres d'atur, un augment de la desigualtat i els estralls de la pandèmia de la covid, amb acusacions de crims contra la humanitat a Bolsonaro.

Lula promet combatre la crisi econòmica amb polítiques d'impuls del consum, derogar la llei del sostre de despesa i una reforma fiscal progressiva amb la qual gravar les grans fortunes. A més, el Partit dels Treballadors vol nacionalitzar completament l'elèctrica Eletrobras, engegar un gran pla d'obres públiques per generar ocupació i posar fi a l'explotació indiscriminada de l'Amazònia.

Per la seva banda, Bolsonaro preveu continuar privatitzant empreses estatals, com Eletrobras, el servei postal Correios i la polèmica Petrobras, on durant els mandats del PT hi va haver casos de corrupció que van acabar portant Lula a la presó.

 

ARXIVAT A:
BrasilJair Bolsonaro
Anar al contingut