Moscou

Muntanyes de matrioixques: els xinesos donen un respir al sector turístic de Rússia

El 2019 van visitar Rússia 5 milions de turistes, la covid i després la guerra a Ucraïna i les sancions internacionals han fet que el nombre de turistes baixés el 2022 fins als 200.000

Enllaç a altres textos de l'autor Periodista de la secció d'Internacional de TV3

Noel Rodríguez

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@noelrodriguezz

Les botigues de souvenirs a Moscou són una ombra del que eren abans. Al carrer Arbat n'hi ha almenys una dotzena, però després de l'estiu segurament n'haurà de tancar més d'una perquè ara els turistes escassegen, i molt.

Al davant d'una d'aquestes botigues de records, el propietari hi ha col·locat dues figures a escala real que s'han convertit en un curiós reclam: una és de Vladímir Putin i l'altra del president xinès, Xi Jinping. Fins i tot aquí es veu el bon moment que travessen les relacions entre Rússia i la Xina.

Putin i Xi Jinping, reclams turístics a Moscou
Putin i Xi Jinping, reclams turístics a Moscou (CCMA)

Turistes i autòctons fan cua per fer-se una fotografia passant el braç per l'espatlla dels dos presidents. S'ha fet tan populars que a l'altra punta del carrer, aproximadament a uns 500 metres, una altra d'aquestes botigues ha copiat l'estratègia.

Però aquest esquer per entrar a comprar imants per a la nevera o samarretes sovint no s'acaba materialitzant. La falta de turistes occidentals és una llosa per a aquests negocis. Els records estrella, les matrioixques, ara s'acumulen en fileres enormes.

Entre aquests botiguers ara hi ha una rancúnia evident cap als occidentals: "Tant de bo a partir d'ara només vinguin xinesos", ens diu un d'ells.  

Expositor en una botiga per a turistes que ara no arriben
Expositor en una botiga per a turistes que ara no arriben (CCMA)

Els xinesos s'han convertit en un subterfugi per al turisme a Rússia, especialment per al sector hoteler, que ja agonitzava. Com a tants altres llocs, aquest és el primer estiu després de la pandèmia que els xinesos han sortit massivament per visitar altres països. Però mentre a la majoria de destinacions han significat un plus, aquí s'han convertit en una bombona d'oxigen. Oficialment, el 2022 només 842 xinesos van entrar a Rússia amb visat de turista.

La terrassa d'un restaurant al centre de Moscou
La terrassa d'un restaurant al centre de Moscou (CCMA)

La restauració, en canvi, sobreviu molt millor a aquest moment. La dificultat per viatjar fora dels ciutadans russos ha impulsat clarament el turisme interior. Les platges i els restaurants de Sotxi són els més populars entre els russos, i darrerament també ha crescut molt la regió de Krasnodar.

Però per als estrangers, Moscou continua sent Moscou. I a banda del xinès, hi ha un altre tipus de turista que també està ajudant a compensar les despeses que abans feien els europeus. És la Kàtia, gerent d'un restaurant:

"Des que fem cuina autòctona, ara venen més turistes àrabs. En general hi ha menys turisme que si ho comparem amb l'any 2021. La nostra cuina és específica, per això els nostres clients àrabs saben que no tenim porc al menú."

Mentre intentem parlar amb un grup organitzat de turistes xinesos se'ns acosta l'Abdullah, interessat a dir-hi la seva en defensa de Rússia. Ell ve de Dubai:

"Als mitjans diuen que ara no és un bon moment per venir a Rússia per culpa de la guerra, però jo no hi veig res d'estrany. És la primera vegada que hi vinc. Bona gent, bon país, bon temps i els preus ara també estan molt bé. Jo vinc dels Emirats Àrabs, i allà tot és molt car."


A banda de la plaça Roja i la catedral de Sant Basili, el pont Patriorxi és un altre dels llocs més populars de Moscou. Aquí és imprescindible fer-se la fotografia amb el Kremlin de fons, però ja es veu a primer cop d'ull que els vaixells turístics que van passant per sota fent la revirada ruta del riu Moskvà han viscut èpoques millors.

Dues turistes es fotografien al Pont Patriorxi, un dels llocs més populars de Moscou
Dues turistes es fotografien al pont Patriorxi, un dels llocs més populars de Moscou (CCMA)

Que la covid passés el testimoni a les sancions occidentals ha escanyat el turisme a Rússia. Sembla que el pitjor ja ha quedat enrere, però encara passaran molts anys fins a recuperar els números del 2019. Aquell any van visitar Rússia 5 milions de turistes. L'any passat en van ser 200.000... un 96% menys.

D'aquí que totes les mirades estiguin posades en la Xina, el país que més s'està aprofitant de la fugida del capital occidental. Primer van ocupar les vacants dels negocis, després la dels cotxes i ara ja està passant amb la del turisme.

 

ARXIVAT A:
TurismeXinaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut