Eslovènia

Moratinos diu que Espanya no farà boicot a la inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín

Espanya no farà boicot a la inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín en protesta per la repressió de les autoritats xineses a les manifestacions al Tibet. Així ho ha assegurat el ministre d'Afers Estrangers espanyol en funcions, Miguel Ángel Moratinos, que ha assistit a la trobada informal de ministres del ram de la Unió Europea a Eslovènia. Moratinos ha apostat per aprofitar l'esdeveniment esportiu per parlar dels problemes i buscar una "solució satisfactòria per a totes les parts".

Actualitzat

Segons Moratinos, els Jocs Olímpics són "la millor ocasió per fer una plataforma per eliminar controvèrsies, crisis, parlar de diàleg, de política, de tots els problemes i per tant no boicotejar". El ministre en funcions s'ha mostrat favorable a "recuperar l'esperit olímpic", però "sense que això signifiqui que no demanem diàleg a les autoritats xineses amb les autoritats del Tibet i que busquem, com sempre hem fet, que hi hagi una solució satisfactòria per a totes les parts".

Els països europeus es troben dividits respecte a això. Per part del govern alemany, tal com estava previst, no hi haurà cap representant de l'executiu de Berlín en la inauguració oficial dels Jocs. L'executiu d'Angela Merkel, que va generar el disgust de la Xina en rebre recentment el dalai-lama, afirma que la decisió ja estava presa de molt abans, i si al final hi va algun representant de les institucions alemanyes serà el president de la República.

Aquesta absència s'afegeix a les ja anunciades pel primer ministre polonès i el president txec i estonià, tot i que en aquests tres casos la justificació oficial sí que és per la situació tibetana.

Mentrestant, el dalai-lama ha fet una nova crida a renovar el diàleg amb la Xina i ha reafirmat que no busca ni la independència del Tibet ni el boicot dels Jocs Olímpics. El líder espiritual dels tibetans acusa la premsa xinesa de distorsionar les protestes al Tibet, fet que pot revifar les tensions entre els tibetans i els xinesos d'ètnia han.

Anar al contingut