Montse Miralles
Montse Miralles ha mort als 67 anys (Catalunya Ràdio)

Mor Montse Miralles, la veu catalana de Pam a "Dallas", o Marilyn Monroe al cinema

Una veu històrica del doblatge en català i una de les primeres dones directores de doblatge a Catalunya

RedaccióActualitzat

Ha mort als 67 anys l'actriu Montse Miralles, veu històrica del doblatge en català i una de les primeres dones directores de doblatge a Catalunya.

Havia posat veu a actrius com Ingrid Bergman, Kathleen Turner, Sofia Loren, Deborah Kerr, Barbra Streisand, o el personatge de Pam a la sèrie "Dallas" i Marilyn Monroe, a la pel·lícula "Ningú no és perfecte".

També va dirigir doblatges com els d'"El padrí", "Allò que el vent s'endugué" o "Casablanca".

En una entrevista al pòdcast sobre el doblatge "La Vermella", de Catalunya Ràdio, l'actriu explicava, fa una mica més d'un any, la clau per arribar a l'espectador com a actriu de doblatge.  

"Per mi, el doblatge és, primer de tot, llegeixo, escolto, miro, assajo i executo. Important: escoltar, les veus comuniquen totes les emocions. Per tant, nosaltres no podem posar una veu, nosaltres hem de posar l'emoció, i aquesta emoció no ve de la veu, sinó que ve de dins. Si això no ho sabem fer, hem perdut una gran oportunitat de ser de veritat."

 

Miralles va entrar a la professió gairebé per casualitat, quan a la primera pel·lícula on va aparèixer no la van deixar doblar-se a ella mateixa: "Vaig dir: ‘A mi això no em passarà mai més.'" 

Actriu en sèries i al teatre

Montse Miralles també va treballar com a actriu en sèries com "Laberint d'ombres", "Porca misèria", "Polseres vermelles", "Cites", "Com si fos ahir", "Ventdelplà" i en pel·lícules com "La Monyos" o "Perros callejeros".

Montse Miralles, protagonista de 'L'últim ball', obra de teatre de Gal Soler
Montse Miralles, protagonista de "L'últim ball", l'última obra en què va participar l'estiu passat (Teatre Gaudí)

En teatre, havia actuat, entre d'altres, a "L'auca del senyor Esteve" al Teatre Romea, "La dama enamorada" al Lliure o "El ventall de Lady Windermere" al TNC.

L'última obra en què va participar, l'estiu passat, va ser "L'últim ball", al Teatre Gaudí de Barcelona, dirigida per Txell Roda.

ARXIVAT A:
ObituariCinemaTeatre
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut