La pedagoga i matemàtica Maria Antònia Canals
La pedagoga i matemàtica Maria Antònia Canals

Mor Maria Antònia Canals, referent de la renovació pedagògica, als 91 anys

Maria Antònia Canals, pedagoga i matemàtica, va contribuir a la renovació de l'ensenyament a Catalunya al llarg de més de mig segle

RedaccióActualitzat

La pedagoga Maria Antònia Canals ha mort als 91 anys. L'associació de mestres Rosa Sensat, que ella mateixa va contribuir a fundar, ha donat la notícia.


Matemàtica i pedagoga, Canals era un dels últims grans referents de la renovació pedagògica a Catalunya. De família de mestres, va anar a una escola Montessori. Canals ho explicava així: "De la Montessori vaig aprendre aquest tracte amb els nens. No són vistos com a futur ciutadà, sinó com una persona sencera, a dos anys, a tres anys, a quatre anys o a quinze anys".

El 1950 es va graduar en Magisteri i tres anys més tard, amb 23 anys, es llicenciava en Ciències Exactes a la Universitat de Barcelona. Les matemàtiques eren la seva passió, però la seva tia Dolors -- alumna directa de la mateixa Maria Montessori a Itàlia -- va ser clau perquè fes el salt a la pedagogia: "La meva tia Dolors trobava a faltar que jo anés per mestra, però no hi havia res a fer, jo volia fer matemàtiques. Magisteri el vaig fer amb un esperit de complement, perquè les dones de casa callessin. Ho vaig fer de més a més, però després ha acabat sent essencial".

Posar l'alumne al centre de l'aprenentatge, respectar el ritme individual de cadascú, i aprendre jugant i manipulant materials. Són algunes de les premisses que va posar en marxa Maria Antònia Canals.

Defensava un tracte individualitzat de l'alumne: "Cadascú madura quan madura... això és com els pagesos, no poden anar a recollir les pomes quan ho diu..." I proposava calcular, pensar i manipular. Ajuntant matemàtiques i nova pedagogia va crear les regletes, un material didàctic que va popularitzar a l'escola catalana.

El 1962 va engegar l'escola Ton i Guida al barri de Verdum de Barcelona, on hi havia molts infants sense escolaritzar.

I el 1965, amb sis mestres més, fundava la -- llavors clandestina -- escola de mestres Rosa Sensat, on rebien l'experiència de la també mestra Angeleta Ferrer, filla de la mateixa Rosa Sensat.

És autora de nombroses publicacions sobre l'ensenyament de les matemàtiques. El 2001 es va jubilar però no va deixar de treballar i va fundar GAMAR, un espai de recerca, manipulació i creació de materials per a l'ensenyament de les matemàtiques a l'escola.

El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2009 amb la medalla d'honor de la ciutat de Barcelona.

La tasca pedagògica de Maria Antònia Canals ha deixat petja en molts alumnes i mestres -- va ser professora de mestres a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la de Vic i a la De Girona. Moltes personalitats i institucions l'han acomiadat a la xarxa:

ARXIVAT A:
Educació Obituari
Anar al contingut