John le Carré (EFE/Claudio Bresciani)
John le Carré va recollir aquest any el Premi Olof Palme a Estocolm (EFE/Claudio Bresciani)

Mor l'escriptor John le Carré, rei de les novel·les d'espies

L'autor britànic ha mort als 89 anys, segons ha informat la seva editorial, Curtis Brown Group

RedaccióActualitzat

David John Moore Cornwell, més conegut pel seu pseudònim literari John le Carré, ha mort als 89 anys. Segons han informat la seva editorial, Curtis Brown, en un comunicat, Cornwell ha mort aquest dissabte a Cornwall, al Regne Unit, després d'una breu malaltia no relacionada amb la Covid-19.

El seu agent literari ha expressat el seu condol a la família i amics d'"un dels més grans escriptors del món":

 

Le Carré deixa una trajectòria que l'ha coronat com el rei de les novel·les d'espies. Molts han llegit els seus llibres, que es van convertir en best-sellers o els han vist al cinema, perquè de molts se n'han fet pel·lícules. La seva biografia també podria ser una autèntica novel·la.

Va construir els seus llibres a partir de personatges que vivien en la mentida. I ell mateix podia haver estat protagonista d'una de les seves novel·les d'espies. Durant molts anys un tel de misteri va surar sobre la seva biografia, fins que John Le Carré va confessar que havia treballat en el servei d'intel·ligència britànic. Quan va decidir escriure, tot aquell bagatge li va servir d'inspiració i el va catapultar a una fama que el va arribar a saturar.
 

John le Carré en una imatge de 2008
John le Carré en una imatge del 2008 (Viquipèdia/Krimidoedel CC 3.0)

Le Carré va debutar als anys 60 amb "Trucada per al mort", que ràpidament es traslladaria al cinema. Després vindrien més de 25 novel·les, moltes, com "L'espia que tornava del fred" o "La casa Rússia", tot un símbol dels temps que va viure: la Guerra Freda.

De la imaginació i els coneixements de le Carré van nèixer personatges com l'agent George Smiley. El mur de Berlín va caure, l'URSS també, però els espies de Le Carré van continuar sent supervendes.

Ja fos amb conxorxes a Llatinoamèrica, com a "El sastre de Panamà", o amb els negocis tèrbols de la indústria farmacèutica a l'Àfrica, com a "El jardiner constant", de matèria primera mai no n'hi va faltar.

ARXIVAT A:
LiteraturaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut