Barcelona

Mor la parella d'excursionistes rescatats amb hipotèrmia a la vall de Boí

A les dues víctimes, un home i una dona, les van trobar inconscients prop de l'estany de Contraix

RedaccióActualitzat

Han mort els dos excursionistes rescatats aquest dimecres amb hipotèrmia a la Vall de Boí, dins del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Es tracta d'una parella de nacionalitat francesa de 65 i 67 anys.

Uns altres excursionistes van alertar, cap a quarts d'1 del migdia, que havien localitzat dues persones inconscients prop de l'estany de Contraix, situat al terme de la Vall de Boí, a uns 2.500 metres d'altitud.

Es van activar dos helicòpters amb efectius del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers, GRAE, amb un metge del Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM.

Després de fer-los una primera atenció al mateix lloc on els van trobar, els muntanyencs van ser evacuats fins on els esperaven els helicòpters medicalitzats del SEM, que, per la gravetat dels ferits, els van traslladar a l'Hospital Vall d'Hebron, a Barcelona.

Tots dos hi van ingressar amb hipotèrmia greu i han mort aquest dijous. Primer s'ha confirmat la defunció de l'home i, després, de la dona.

La parella havia d'arribar al refugi d'Estany Llong i no ho va fer. Un altre excursionista va veure els dos cossos estirats a terra i va avisar el guarda d'aquest refugi, que al seu torn va donar l'alerta als bombers.

Els equips d'emergència els van rescatar encara amb vida, però amb signes importants d'hipotèrmia. Haurien passat la nit al ras, estaven esgotats i els va enxampar un xàfec, de manera que la sensació de fred era intensa.

Hi havia previsió de mal temps

Els dos muntanyencs anaven ben equipats i van sortir d'excursió tot i que sabien que la previsió meteorològica indicava que hi hauria tempesta.

Camilo Ospitaletche, responsable de recursos del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, ha explicat que la zona on els van localitzar és un lloc habitual de senderisme:

"Forma part d'unes excursions molt típiques del parc d'Aigüestortes. Estaven fent una activitat de senderisme, o com a mínim se'ls va trobar en un lloc on es fa senderisme, que a tècnicament no és molt exigent, però ets en un ambient d'alta muntanya. És delicat, sobretot per aquests canvis meteorològics."


Segon rescat de persones amb hipotèrmia en 24 hores

Aquest era el segon rescat de persones amb hipotèrmia que feien els Bombers en menys de 24 hores. Aquest dimarts van ser dues persones a l'estany Tort, a la Torre de Cabdella, al Pallars Jussà.

Va ser una operació complexa, perquè la pluja i la boira van dificultar que l'helicòpter de rescat i el personal d'emergències arribessin fins on eren els excursionistes i van haver de pujar amb el telefèric de la Vall Fosca fins al refugi i caminant fins on era la parella.


Més rescats a finals d'estiu

Els equips d'emergència alerten del risc d'hipotèrmia pels canvis sobtats de temperatura a muntanya.

De fet, l'estiu és l'estació de l'any amb més rescats a Catalunya. Dels 2.000 que fan el cos de Bombers i el SEM anualment, 300 són durant el mes d'agost; de mitjana, unes deu intervencions al dia.

A finals d'estiu és quan hi ha més casos d'hipotèrmia a la muntanya perquè és fàcil que hi hagi canvis sobtats de temps i caiguda de les temperatures. Recomanen tenir-ho en compte quan es planifiqui una sortida i anar ben equipats.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut