Francino, entrevistat a Catalunya Ràdio amb motiu de la publicació del llibre "Beatlemania: una crònica personal" (ACN)
Francino entrevistat a Catalunya Ràdio amb motiu de la publicació del llibre "Beatlemania: una crònica personal" (ACN)

Mor Josep Maria Francino, referent del periodisme radiofònic català

Amant de la música i especialista en els Beatles, va ser un dels primers directors de Catalunya Ràdio

Actualitzat

El periodista vallesà Josep Maria Francino, un dels primers directors de Catalunya Ràdio, ha mort aquest dimecres als 74 anys.

Nascut a Terrassa, on va començar a exercir de periodista, va ser impulsor de Ràdio Club 25 l'any 1979; quatre anys després va ser nomenat director adjunt del projecte Emissores de la Generalitat de Catalunya i va ser director general de Catalunya Ràdio el 1983 i 1984.

Referent del periodisme radiofònic català, va tenir càrrecs directius a Ràdio Associació, Ràdio Nacional a Catalunya i COM Ràdio. L'any 2009, va rebre la Menció d'Honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya per la seva trajectòria.

Josep Maria Francino, els primers anys de Catalunya Ràdio
Josep Maria Francino, els primers anys de Catalunya Ràdio (CCMA)


Apassionat de la música

A més d'home de ràdio, Francino va ser un enamorat de la música i, als anys 60 va tocar al grup de rock Els Folls.

Dins de la música, sentia una especial devoció pels Beatles, dels quals era col·leccionista i sobre els quals va escriure el llibre "Beatlemania, una crònica personal". Curiosament, la primera crònica radiofònica que va fer va ser la dels concerts de la banda de Liverpool a la Monumental de Barcelona l'any 1965, per a Ràdio Terrassa, el primer mitjà de comunicació on va treballar.

La mort de Francino ha generat nombroses mostres de condol a les xarxes socials, on se'n recorda la dimensió professional i humana i se'l considera una persona "fonamental" en la història de la ràdio a Catalunya:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariCatalunya Ràdio
Anar al contingut