Glynis Johns va saltar a la fama internacional pel paper de Winifred Banks
Glynis Johns va saltar a la fama internacional pel paper de Winifred Banks

Mor Glynis Johns, l'actriu que interpretava la mare dels nens de "Mary Poppins"

Coneguda per fer de Winifred Banks, la mare sufragista dels nens que cuida la Mary Poppins, va tenir una prolífica carrera al teatre i al cinema i va guanyar un premi Tony

Ha mort als 100 anys l'actriu Glynis Johns, cèlebre per haver interpretat la mare dels nens de la pel·lícula "Mary Poppins" el 1964.

Nascuda el 5 d'octubre de l'any 1923 a Sud-àfrica, Johns provenia d'una família gal·lesa relacionada amb el món de l'espectacle. Va començar la seva carrera la dècada dels anys 30 i va tenir una prolífica carrera al teatre i al cinema durant més de 60 anys.

Alguns dels títols més coneguts en què va participar són "Miranda" (1948) o "Locos por los hombres" (1954), on apareixia com una sirena. 

Foto en blanc i negre de les actrius Glynis Johns (dreta) i Maureen O'Hara l'any 1962 a Los Angeles
Les actrius Glynis Johns (dreta) i Maureen O'Hara l'any 1962 a Los Angeles (Europa Press/Frank Worth)

Va participar en dotzenes de pel·lícules, però la fama li va arribar, sobretot, pel paper de la sufragista Winifred Banks a "Mary Poppins", més preocupada per la causa política que pels seus fills, a qui ha de cuidar la Mary Poppins.

Aquest clàssic de Disney --protagonitzat per Julie AndrewsDick Van Dyke i en què David Tomlinson interpretava el rol del seu marit-- va ser un èxit comercial enorme, i va guanyar 5 Oscars.

Amb els seus característics barret de palla, vestit blau, guants grocs i la banda de sufragista, Glynis Johns cantava "Vots for women" ("El vot per a la dona") a la pel·lícula:


El 1960 Glynis Johns va ser nominada als Oscars de l'Acadèmia de Hollywood com a millor actriu de repartiment pel drama "Tres vides errants", de Fred Zinneman. 

L'any 1973, va guanyar un premi Tony com a millor actriu a la comèdia musical de Broadway pel musical de Stephen Sondheim "A little night music", on cantava el conegut tema "Send in the clowns". Sondheim va escriure aquesta cançó especialment per a ella, que ho va considerar sempre "el millor regal que m'han fet mai".


Glynis Johns va arribar a tenir el seu propi xou a la televisió nord-americana els anys 60, "Glynis", i fins i tot va participar en la popular sèrie "Batman", la mateixa dècada, on interpretava la malvada Lady Penelope Peasoup. 

El seu últim paper com a actriu va ser a la pel·lícula del 1999 "Superstar", protagonitzada per Molly Shannon i Will Ferrell.

L'actriu ha mort aquest dijous per causes naturals a Los Angeles, tal com ha comunicat el seu mànager, Mitch Clem. En declaracions a The Guardian, Clem ha manifestat el seu condol per la defunció de l'actriu i li ha dedicat unes paraules:

"Es va obrir camí a la vida amb intel·ligència, enginy i amor per la interpretació, cosa que va inspirar milions de vides."

Foto d'arxiu de Glynis Johns l'any 2000 a l'Acadèmia Britànica de Cinema i Televisió de Los Angeles (Reuters)
ARXIVAT A:
CulturaObituariTelevisióCinemaTeatre
Anar al contingut