Ernesto Che Guevara en una imatge d'arxiu
La imatge més icònica del mític guerriller sud-americà (Alberto Korda/Museu Che Guevara)

Mor el soldat bolivià a qui se li atribueix haver executat el Che Guevara

Mario Terán Salazar, de 80 anys, defensava que ell va obeir ordres del govern militar del país

El soldat bolivià Mario Terán, a qui se li atribueix ser l'autor material de l'execució del Che Guevara, ha mort aquest dijous.
L'exmilitar tenia 80 anys i ja feia uns dies que estava ingressat a l'Hospital Militar de Santa Cruz de la Sierra, a l'est de Bolívia, on finalment no ha superat diverses complicacions de caràcter pulmonar.


Executat un cop capturat

La vida de Terán va estar totalment marcada per uns fets, que continuen envoltats de cert misteri i incògnites.
Des de l'execució del guerriller argentinocubà Ernesto Che Guevara, el 9 d'octubre del 1967, Terán va intentar mantenir-se en l'anonimat, tot i que alguns periodistes van aconseguir entrevistar-lo i aclarir, en part, què va passar entre la captura i la mort del Che.

El seu nom va transcendir gràcies a una exclusiva publicada per Paris Match poc després de l'assassinat del Che. La revista francesa mostrava una fotografia de Terán amb una entrevista en què explicava que els seus superiors -el govern militar del país- van ordenar-li executar el mític guerriller, un cop capturat. Una versió dels fets que topava amb la primera explicació que va donar el règim del general René Barrientos, on s'apuntava a la suposada mort en combat del Che Guevara.

Anys després, en una altra entrevista, Mario Terán afirmava que aquell va ser "el pitjor moment de la seva vida" i que va quedar impressionat pel Che: "Els seus ulls brillaven intensament (...) Vaig pensar que amb un ràpid moviment em podria prendre l'arma". I assegurava també que Ernesto Guevara es va mantenir ferm i serè fins a l'últim moment: "Assereni's i apunti bé! Matarà un home!", assegurava que li va dir.

"Llavors vaig fer un pas enrere cap a la porta, vaig tancar els ulls i vaig disparar."

Però, de fet, no hi ha un relat únic sobre aquells fets. Encara avui tot el que envolta la mort del revolucionari argentinocubà continua sent un secret d'estat, entre altres coses, perquè les forces armades colombianes no han revelat oficialment com el van executar.
El veterà periodista bolivià José Luis Alcázar, que l'octubre de 1967 va donar la primícia mundial de la captura del guerriller, conclou després d'entrevistar-se amb diversos soldats que van custodiar el Che, un cop retingut a la població de La Higuera, al sud-oest de Bolívia, que van ser tres i no només Mario Terán, els soldats que van disparar al Che.

Che Guevara en una imatge d'arxiu (Foto: Wikimedia Commons)
Ernesto Che Guevara va ser capturat i assassinat per militars bolivians l'any 1967 (Wikimedia Commons)

Algunes fonts apunten que la decisió de l'execució l'hauria pres personalment el mateix president Barrientos. Sembla també que els Estats Units, aliats del règim bolivià del moment, no volien que s'executés el Che, per no convertir-lo en un màrtir. Queda clar, en tot cas, que no van aconseguir ni una cosa ni l'altra.

En aquest vídeo, podeu veure algunes imatges històriques del que es va viure aquell octubre de 1967 a Bolívia.

ARXIVAT A:
Bolívia
Anar al contingut