Cambodja

Mor el fotoperiodista Dith Pran, un dels supervivents més cèlebres del genocidi de Cambodja

El fotoperiodista Dith Pran, qui va inspirar un dels personatges de la cinta "Els crits del silenci", ha mort a Nova York, als 65 anys, víctima d'un càncer. El fotògraf cambodjà treballava pel corresponsal de guerra de "The New York Times" Sidney Schanberg, quan el 1975 el país va caure a mans dels khmers rojos. Després de quatre anys de tortures, va poder fugir a Tailàndia i des d'allà, va poder fer arribar un missatge al seu company, que va reunir-se amb ell, en una trobada emotiva que més endavant el periodista americà va descriure en un llibre. Aquest volum va inspirar "Els crits del silenci", la pel·lícula de Rolland Joffé que el 1984 va guanyar tres Oscars: al millor actor secundari, fotografia i muntatge.

Actualitzat

Dith Pran era un dels supervivents més cèlebres del genocidi de Cambodja. El seu drama personal va ser immortalitzat en la pel·lícula "Els crits del silenci". La pel·lícula mostra la seva relació de camarades amb el periodista nord-americà i premi Pulitzer Sidney Schanberg. Però és una crònica dels horrors que va viure el país.

Pran va cobrir l'arribada dels khmers rojos al poder als anys setanta. Va ser detingut pel règim i traslladat a un camp de treball on va estar quatre anys sotmès a tortures i treballs forçats. Es va poder escapar del camp i va recórrer el país fins arribar a l'exili. Va ser un viatge macabre, en què aniria descobrint les fosses comunes i els anomenats "camps de la mort", on van morir més d'un milió i mig de persones. La retrobada amb Schanberg és el final de la cinta.

Pran va continuar treballant com a fotògraf a "The New York Times" i els últims anys es dedicava a parlar en fòrums públics sobre el genocidi cambodjà. De fet, va fundar als Estats Units una organització per conscienciar el món sobre el règim dels khmers rojos i va ser ambaixador de Bona Voluntat de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Anar al contingut