Francesc Betriu, el 2019 (ACN/Pere Francesch)

Mor el cineasta Francesc Betriu, director de "La plaça del Diamant"

RedaccióActualitzat

El cineasta, productor, guionista i crític Francesc Betriu ha mort als 80 anys .

Betriu va ser director de pel·lícules de referència dels anys 80 com "La plaça del Diamant" o "Sinatra". Va adaptar al cinema altres novel·les, com "Réquiem por un campesino español" o "Una pareja perfecta".

També va dirigir sèries de televisió i documentals com "Mònica del Raval". Tal com recorda la Filmoteca de Catalunya, deixa un llegat de títols clau de la Transició i retrats de personatges femenins poderosos en la nostra memòria cinematogràfica.

 

 

 


Entre altres reconeixements, Betriu va ser guardonat amb el Premi Sant Jordi de Cinematografia el 2014 i, al gener d'aquest 2020, el realitzador lleidatà va recollir el Gaudí d'Honor, de part de l'Acadèmia del cinema català.

 

 

Va néixer a Organyà el 1940 i va estudiar a l'Escola Oficial de Cinema, on va poder aprendre de personalitats com Luis García Berlanga, José Luis Borau, Carlos Saura i José Luis Sáenz de Heredia, i va ser company Manuel Gutiérrez Aragón i Víctor Erice. Va col·laborar a la revista "Fotogramas" entre els anys 1963 i 1967.

Durant els anys 60 va treballar com a corresponsal a Madrid per a la revista "Fotogramas" i com a director de la "Revista Española de Sociología". També va formar part de la companyia de teatre independent "Los Goliardos".

Després d'una primera etapa com a director i productor de curtmetratges. Va debutar amb els llargmetratges amb "Corazón solitario", el 1972. Després va adaptar diverses obres literàries a la gran i la petita pantalla, "La plaça del Diamant", de Mercè Rodoreda, amb Sílvia Munt en el paper de Colometa i Lluís Homar en el de Quimet; o les sèries "Vida privada", a partir de la novel·la de Josep Maria de Sagarra, i l'adaptació de l'obra de Miguel Delibes "Diario de un jubilado".

 

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut