Kane Tanaka, en el 119è aniversari, el gener passat
Kane Tanaka, en el 119è aniversari, el gener passat (EFE/govern Prefectura Fukuoka, Japó)

Mor amb 119 anys la japonesa Kane Tanaka, la persona més vella del món

Des del 2019, tenia aquest títol oficial i el rècord Guinness, però no ha aconseguit superar l'edat de la francesa Jeanne Calment, que va morir amb 122 anys

Kane Tanaka, una dona japonesa que ostentava el títol de la persona de més edat encara viva al món, ha mort amb 119 anys i 107 dies d'edat. Tanaka va morir dimecres passat, 19 d'abril, a la residència on vivia, a la seva regió natal de Fukuoka, al Japó.

El 2019, quan tenia 116 anys, Kane Tanaka va rebre el certificat del llibre Guinness de rècords com la persona viva més vella del món. Aleshores li van preguntar quin havia estat el moment més feliç de la seva vida i Tanaka va respondre: "Ara".

I és que des que tenia 100 anys, Kane Tanaka somiava a arribar a ser la persona més longeva del món, però finalment no ha aconseguit batre el rècord de la francesa Jeanne Calment, que va morir el 1997 amb 122 anys i 164 dies. Tot i que l'edat de Calment es va posar en dubte, encapçala la llista oficial de les "100 persones més ancianes de tots els temps", que verifica el Gerontology Researh Group, de Los Angeles.


Matemàtiques, cal·ligrafia i xocolata

Kane Tanaka va néixer el 2 de gener del 1903 al departament de Fukuoka, al sud-oest del Japó: aquell any, els germans Wright van fer el primer vol motoritzat i Marie Curie es va convertir en la primera dona a guanyar un premi Nobel.

Durant la seva vida, la senyora Tanaka havia tingut diversos negocis, entre ells una botiga de fideus i una botiga de pastissos d'arròs. Es va casar l'any 1922, va tenir quatre fills i en va adoptar un cinquè.

Des de fa uns anys vivia en una residència, i s'ha mantingut relativament sana fins fa ben poc.

La seva rutina a la residència començava a les 6 del matí. Li agradaven els jocs de taula, sobretot el seu preferit era el clàssic Othello, del qual, segons deien els seus cuidadors, "s'havia convertit en una experta i aconseguia vèncer el personal de la casa".

També li agradava resoldre problemes de matemàtiques i les tardes les dedicava a estudiar i practicar l'art japonès de la cal·ligrafia. També li agradaven els refrescos i la xocolata.

Des que va entrar al llibre Guinness, Kane Tanaka s'havia convertit en una habitual de molts programes de televisió del Japó i fins i tot havia demanat participar en un dels relleus de la torxa olímpica dels Jocs de Tòquio de l'estiu passat. Volia fer-ho en cadira de rodes, però finalment hi va renunciar a causa de la pandèmia, aconsellada per les autoritats.

Centenaris del món

El Japó té la població més vella del món i uns 86.500 dels seus habitants són centenaris, segons l'última estimació del Ministeri de Salut, del setembre del 2021.

A la llista de les 100 persones més longeves del món, per països, n'hi ha 33 que han nascut o viscut als Estats Units, i el Japó, amb 29, ocupa la segona posició. França --que segueix de lluny, amb 7 persones a la llista-- té, però, el rècord absolut amb Jeanne Calment.

I ara, amb la mort de Kane Tanaka, una dona francesa pren el relleu de la persona viva de més edat, Lucile Randon, amb 118 anys i 73 dies.

Espanya té dues persones a la llista. La primera és Ana María Vela Rubio, que ocupa la 22a posició. La dona més longeva de la història d'Espanya va néixer a Còrdova l'any 1901, i va viure a Catalunya des dels anys 40 fins que va morir el desembre del 2017, amb 116 anys i 47 dies.

La segona és Maria Branyas Morera, nascuda el març del 1907, que és no només la persona viva més gran d'Espanya, sinó la més longeva de Catalunya, amb 115 anys i 52 dies, i havent superat la covid.

De fet, aquesta llista demostra que les dones (94) són més longeves que els homes (6).

 

ARXIVAT A:
ObituariResidències gent gran Japó
Anar al contingut