Barcelona

Montjuïc recuperarà al desembre les quatre columnes d'homenatge a la senyera

La restitució a la muntanya de Montjuïc de Barcelona de les Quatre Columnes de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch que representen la senyera culminarà el mes que ve, i els seus 18,7 metres d'altura donaran una nova imatge a la muntanya 72 anys després de la seva demolició. Les columnes ja comencen a elevar-se, i es veuran de cara des de plaça Espanya, tal com estaven abans de la seva destrucció el 1928 durant la dictadura de Primo de Rivera. Les columnes, d'estil jònic romà, es van aixecar el 1919 en homenatge a les quatre barres de la bandera catalana. No obstant això, s'estan posant més amunt de la Font Màgica de Montjuïc, a la plaça del Marquès de Foronda, per no entorpir-ne la seva visió.

Actualitzat
Mesuraran 18,7 metres d'alçada, un menys que les originals per harmonitzar-les amb l'entorn, i la seva amplitud serà de 20 metres entre la primera i l'última.

L'alcalde, Jordi Hereu, ha visitat les obres juntament amb el líder municipal d'ERC, Jordi Portabella, després que el ple de juny del 2008 va aprovar per unanimitat una proposició d'ERC per recuperar les quatre columnes, operació pressupostada en 2 milions d'euros.

Després de la presentació del projecte museogràfic de l'antiga fàbrica Oliva Artés, ha estat el segon acte conjunt en un mes d'Hereu i Portabella en plena negociació dels pressupostos municipals del 2011, per als quals Hereu necessita suport de l'oposició perquè governa en minoria amb ICV-EUiA. A l'acte també hi ha assistit el regidor de CiU Jaume Ciurana, però no hi ha anat cap regidor d'ICV-EUiA -tot i que la coalició posa molt d'èmfasi en la recuperació de la memòria històrica- ni del PP.

Les obres de les quatre columnes coincideixen amb la parada tècnica anual de la Font Màgica, que es preveu reobrir el 26 de novembre.
Anar al contingut