Milers de persones desafien Putin i acomiaden Aleksei Navalni a Moscou

El portaveu del govern, Dmitri Peskov, havia advertit contra les manifestacions "no autoritzades" amb motiu del funeral: hi ha hagut una cinquantena de detinguts

RedaccióActualitzat

Milers de persones han desafiat aquest divendres el Kremlin i han assistit als funerals d'Aleksei Navalni, enmig d'un fort dispositiu policial. Hi ha hagut cues a Moscou, des de primera hora del matí, a l'exterior de l'església on al migdia ha començat la cerimònia de comiat per Navalni, mort fa quinze dies en una presó de l'Àrtic en circumstàncies encara no aclarides

Ha estat una cerimònia breu, de mitja hora, que ha començat puntualment a les dues de la tarda, hora de Moscou, i transcorregut sense que cap dels seguidors de Navalni pogués entrar al temple.

El cos de Navalni en el fèretre, amb flors, durant la cerimònia de comiat a l'església Alleuja els meus dolors (AFP TV)

Les amenaces del règim no han dissuadit els partidaris de Navalni, que volien acomiadar-lo tot i saber que s'arriscaven a ser detinguts.

Els presents han rebut el fèretre amb les seves despulles amb càntics de "Navalni", quan ha estat descarregat del vehicle fúnebre que el traslladava. En el moment que el fèretre ha sortit, la multitud l'ha acomiadat amb aplaudiments.

Vehicle fúnebre que ha traslladat les restes de Navalni a l'exterior de l'església ortodoxa on es fa el comiat de l'opositor (Reuters/Stringer)

A les 15.00, hora de Moscou, el fèretre ha arribat al cementiri Borisovskoye de Moscou, per fer-hi el funeral i l'enterrament. Nombroses persones han volgut acostar-se fins a aquest lloc, al voltant del qual ja s'havien desplegat fortes mesures de seguretat mentre s'hi feien els preparatius.

Preparatius per al funeral i l'enterrament de Navalni en el cementiri Borisovskoye de Moscou (Reuters/Stringer)


Mig centenar de detinguts

La policia russa ha detingut 56 persones arreu del país durant la jornada de comiat a Aleksei Navalni.

Les detencions, segons l'ONG OVD-Info, s'han produït a la capital russa, a Novosibirsk, Voronezh, Sant Petersburg, Nizhnevartovsk, Kazan, Tomsk, Zlatoust i Sotxi, entre altres llocs.

Aquest matí, el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, ja havia advertit de possibles sancions a qui participés en manifestacions "no autoritzades" arran del funeral.

Alguns dels policies desplegats per Rússia durant l'enterrament de Navalni
Alguns dels policies desplegats per Rússia durant l'enterrament de Navalni (Reuters)


"L'últim heroi de la pàtria"

Algunes persones s'han atrevit a fer declaracions davant de càmera per a les agències internacionals, però no totes han volgut donar el seu nom.

"Soc aquí perquè és l'única oportunitat de dir adeu a l'Aleksei", ha explicat una dona abans d'afegir que admirava el coratge i la resiliència de l'opositor.

Una altra dona, que ha dit el seu nom, Inessa, ha afirmat que Navalni "era un heroi, l'últim heroi de la nostra mare pàtria". I també que "és un màrtir, un sant màrtir".

L'ambaixador francès i l'ambaixadora dels EUA a l'exterior de l'església Alleuja els meus Dolors de Moscou (Reuters/Stringer)

Entre els assistents a la cerimònia de comiat de Navalni hi ha representants diplomàtics com els ambaixadors a Rússia de França i dels Estats Units, Pierre Levy, i Lynne Tracy.

La cerimònia de comiat es fa aquest migdia a l'església ortodoxa Alleuja els meus dolors, en el barri moscovita de Mariino, que ha acceptat acollir-la després que altres temples de Moscou es neguessin a fer-ho. 


Tribut de Iúlia Navàlnaia al seu marit

Coincidint amb el dia dels funerals per Navalni, la seva dona, Iúlia Navàlnaia, ha publicat a X un text i un vídeo de record i homenatge al seu marit.

 

"Lyosha, gràcies per 26 de felicitat absoluta", comença l'escrit, en què Navàlnaia utilitza aquest sobrenom comú per Aleksei. 

Li agraeix a Navalni que sempre li ha donat suport i que l'ha fet riure "fins i tot des de la presó".

"Definitivament, ens trobarem algun dia", diu, abans d'afegir: "Tinc tantes històries no explicades per a tu, i tinc tantes cançons guardades per a tu al meu telèfon, estúpides i divertides, en general, per ser sincers, cançons terribles, però parlen de nosaltres".

Tanca el missatge dient: "T'estimaré sempre. Descansa en pau."


El cos de Navalni, nou dies desaparegut

La mare del principal opositor rus, Ludmila Navàlnia, no en va poder veure el cos fins després de nou dies que la presó on estava tancat anunciés la seva mort, i va explicar que el Kremlin volia obligar-la a fer un funeral secret. 

D'entrada, a la presó van dir-li que era a la morgue de la capital de la regió, però allà primer van negar que hi fos. Testimonis recollits per Nóvaia Gazeta Europa acreditaven que sí que hi era, però encara van passar dies fins que les autoritats ho van reconèixer i van accedir a lliurar el cos de Navalni a la seva mare, amb intenció que l'enterrés secretament. Si no, van amenaçar-la, l'enterrarien a la presó.

 

ARXIVAT A:
Aleksei NavalniRússiaVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut