Més de 60 morts i 150 ferits en l'atac de la coalició saudita a un centre houthi al Iemen
El centre de detenció de Saada ha quedat totalment destruït pel bombardeig (Reuters)

Més de 60 morts i 150 ferits en l'atac de la coalició saudita a un centre houthi al Iemen

La coalició de suport al govern iemenita, que lidera l'Aràbia Saudita, nega l'autoria del bombardeig que ha causat la mort de 3 nens i de refugiats africans

Judith Casaprima Sagués

Desenes de morts i més d'un centenar de ferits en un nou bombardeig atribuït a la coalició militar liderada per l'Aràbia Saudita a la ciutat de Saada, al nord del Iemen, una zona controlada pels milicians houthis.

Els equips de rescat encara continuen traient cossos de sota la runa i els hospitals no donen l'abast per atendre els ferits. Almenys 60 adults i tres infants haurien mort en diversos atacs contra un centre de detenció i un centre de telecomunicacions, entre altres objectius.

Els equips de rescat continuen traient cossos i busquen supervivents entre la runa (Reuters)

Els ferits superen els 150, segons fonts del govern iemenita, mentre que el ministre de Salut del govern houthi eleva les xifres a més de 70 morts i prop de 200 ferits.

Taha al-Mutawakil, ministre de Salut del govern houthi a Sanà, ha demanat a l'ONU l'enviament d'avions medicalitzats.

"El servei sanitari és incapaç d'atendre aquest gran nombre (de pacients). Estem parlant d'uns 200, ingressats de cop. No els podem acollir, a la provincia de Saada només hi ha 15 llits d'UCI. Demanem ajuda a les Nacions Unides per reobrir l'aeroport de Sanà i operar vols mèdics al Iemen."

Segons les Nacions Unides, al Iemen hi ha la crisi humanitària més greu del món a causa de la guerra desencadenada per l'Aràbia Saudita contra els xiïtes houthis, que tenen el suport de l'Iran.

Els hospitals no donen l'abast per atendre els ferits (Reuters)

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat els atacs i ha demanat una investigació ràpida dels fets per passar comptes i desescalar el conflicte.

L'ONG Save the Children ha fet una crida a les parts per protegir els infants i evitar l'ús d'armes explosives a les zones poblades.

Un dels objectius ha estat un centre de detenció temporal a Saada, al nord del país, on hi havia migrants africans, que intenten entrar a l'Aràbia Saudita des del Iemen.

L'altre, un centre de telecomunicacions, ha deixat sense connexió a internet la zona houthi. "Volen matar gent iemenita en silenci perquè el món no sàpiga què els passa", ha dit el ministre.

L'atac amb drons es va produir durant la nit, i divendres a Sanà, la capital del Iemen, centenars de xiïtes houthis han sortit en una manifestació massiva per denunciar la matança. 

"Avui hem sortit al carrer per dir als agressors que no ens espantaran, no ens humiliaran ni ens faran inclinar-nos davant d'ells encara que ens hagin assetjat. Ja estem assetjats des de fa set anys."

"Aquest ja és el vuitè any que estem sota un bloqueig terrestre, marítim i aeri", deia un dels manifestants. 

A la capital, Sanà, una gran manifestació houthi per denunciar la matança (AFP)


La coalició nega l'atac

La coalició que lidera l'Aràbia Saudita ha negat en un comunicat haver estat responsable de l'atac al centre de detenció de Saada. El portaveu de la coalició, el general Turki al-Malki, acusa els rebels de voler "desinformar".

La coalició ha reivindicat un raid contra la ciutat de Hodeida, a l'oest del país, però tot i negar l'autoria de l'atac a Saada, assegura que el centre de detenció no forma part de la "llista d'objectius prohibits aprovat d'acord amb l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris al Iemen (OCHA)."

Una ambulància recull els ferits que encara es troben entre la runa (Reuters)

La coalició ha intensificat aquesta setmana els atacs contra els objectius houthis com a represàlia per la mort de tres civils en un raid amb drons dels rebels contra els Emirats Àrabs.

La coalició va bombardejar aquesta setmana la capital, Sanà, controlada pel houthis, que va causar la mort de 14 persones i 11 ferits. Aquest havia estat, fins ara, "un dels atacs més mortífers des del 2017", segons el govern milicià.

Aquesta coalició militar sunnita dona suport des del 2015 al govern del Iemen en la guerra contra els xiïtes houthis, que tenen el suport de l'Iran. La coalició, encapçalada per l'Aràbia Saudita està formada per països musulmans, entre els quals els Emirats Àrabs, que donen suport a les forces governamentals iemenites.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut