Merkel recula i no tancarà Alemanya per Setmana Santa: "És un error i demano perdó"

No hi haurà confinament total al país i tampoc s'evitarà que els alemanys marxin de vacances, tot i que es recomana no fer-ho

Laura GalanActualitzat

Alemanya fa marxa enrere i retira l'enduriment de les restriccions anti-Covid que pretenien paralitzar el país públicament i econòmicament durant cinc dies de Setmana Santa. Això incloïa Dijous sant i Dissabte Sant, considerats no festius al calendari alemany.  

Finalment, no hi haurà confinament i tampoc evitarà que els alemanys marxin de vacances per Setmana Santa.

La cancellera Angela Merkel ha demanat perdó al país per la incertesa que havia provocat el pla, destinat, va argumentar el govern, a frenar una tercera onada de contagis. Però les mesures es van aprovar amb molt poca antelació i sense pactar amb les empreses com aplicar-les.

En definitiva, la cancellera Merkel ha reconegut l'error però també ha advertit que al darrere d'aquesta decisió hi havia bona intenció:

"Un error és un error. I, encara més important, s'ha d'esmenar tan ràpidament com sigui possible. Crec que aquesta proposta ha causat molta més incertesa. Em sap molt de greu i demano perdó a tota la ciutadania."


La cancellera Merkel ha reconegut l'error d'aquests anomenats "dies tranquils", l'acord al qual es va arribar la matinada de dimarts entre el govern federal i els governs dels 16 estats federats.


Què eren els "dies tranquils"?

Es tractava de convertir Dijous Sant i Dissabte Sant en una mena de dies festius encoberts, de manera que des de Dijous Sant fins a Dilluns de Pasqua Alemanya hauria estat aturada i, així, s'haurien evitat els contactes per mirar d'aturar al màxim aquesta tercera onada de la pandèmia que ha començat a Alemanya i que, segons la mateixa cancellera Merkel, també és la més dura i la més mortífera fins ara.

El problema és que les empreses de seguida van posar el crit al cel perquè amb aquests festius encoberts haurien provocat pèrdues milionàries. A més a més, no era clar des d'un punt de vista laboral i jurídic com s'havien d'aplicar aquests anomenats "dies tranquils".

La cancellera ha reconegut que no sabien com aplicar-los, no sabien com posar en marxa els mecanismes perquè els treballadors es quedessin a casa en aquests dies, que, de fet, no eren ni laborables ni festius.

Tot això passa en un moment en què les enquestes reflecteixen la caiguda del seu partit, el CDU, en ple any electoral. La cancellera, que no es presentarà a les eleccions, s'ha fer responsable única de la decisió: "Aquest error és només meu".

L'aturada de cinc dies prohibia les concentracions públiques i obligava a tancar gairebé tot el comerç.

El confinament a Alemanya, això sí, s'allarga i les mesures que hi ha via fins ara es prorroguen fins el 18 d'abril. El govern alemany, a més, desaconsella del tot els viatges a l'estranger si no són "estrictament necessaris". 

ARXIVAT A:
Angela MerkelCoronavirus Covid-19Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut