Alemanya

Merkel, elegida cancellera per a un quart mandat, que es preveu difícil

Juli RodésActualitzat

Gairebé mig any després de les eleccions del 24 de setembre, Angela Merkel ha estat elegida avui cancellera d'Alemanya per quarta vegada consecutiva. 

Merkel tornarà a governar la primera economia europea al capdavant d'una "gran coalició" integrada pels conservadors i els socialdemòcrates.

L'acord que ha permès la investidura de Merkel ha tancat les negociacions més llargues per formar govern a Alemanya des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

A més, s'ha cobrat diverses víctimes polítiques, començant per Martin Schulz, el candidat a canceller de l'SPD, que al final es va avenir a negociar amb Merkel després de negar-s'hi reiteradament abans i després de les eleccions.

Les negociacions per formar govern també han debilitat el lideratge de Merkel entre els conservadors. 

 

Una primera prova de les dificultats que haurà de superar el nou govern alemany és el fet que Merkel ha obtingut la majoria necessària al Bundestag, el Parlament alemany, però amb 35 vots menys dels que sumen els conservadors i els socialdemòcrates que haurien d'haver donat suport a la seva investidura.

Algunes veus, fins i tot, preveuen una legislatura curta, perquè l'SPD té previst fer un primer balanç de la coalició de govern al cap de 18 mesos.

Superada la votació parlamentària, Merkel ha estat proclamada cancellera i ha jurat el càrrec.

"Juro dedicar totes les meves forces al benestar del poble alemany, multiplicar els seus beneficis, evitar-li danys, garantir i defensar la Constitució i les lleis de la Federació, complir amb les meves obligacions a consciència i ser justa amb tothom."

.

 

Ara, la majoria dels socis europeus esperen ara que la primera economia del continent reprengui el lideratge de la Unió, embarcada en les negociacions del Brexit i en una reforma que topa amb l'euroescepticisme creixent d'alguns governs.

La intensa agenda europea de Merkel es posa en marxa aquest divendres, quan viatjarà a París per escoltar les propostes per a Europa del president francès, Emmanuel Macron.

Serà sis dies abans que se celebri el primer Consell Europeu de 2018, centrat en la revisió de les negociacions del Brexit amb el Regne Unit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut