Menys persones a les llistes de l'atur, perquè moltes han tirat la tovallola

L'atur ha baixat en 38.000 persones i la taxa de desocupació se situa per sota del 13% de la població activa

Actualitzat

L'enquesta que mesura atur i ocupació, l'enquesta de la població activa (EPA), constata que durant els tres primers mesos de l'any molta gent ha deixat de buscar feina activament. Són els que després d'un any de pandèmia han tirat la tovallola i, percentualment, la tendència és molt més forta entre els estrangers. I per això es redueixen les persones a l'atur.

A Catalunya, la reducció deixa la xifra de parats en mig milió (499.700) i la taxa baixa lleugerament i se situa només una dècima per sota del 13%. En el conjunt d'Espanya, són 3.653.000 persones a l'atur, pràcticament un 16% dels que volen treballar.

 

Pel que fa a l'ocupació, Catalunya és de les poques comunitats que aconsegueixen tenir més gent treballant que al desembre, però no aconsegueix tornar als nivells que tenia al març de l'any passat, quan va començar la pandèmia. Moltes de les feines s'han generat en reforçar les plantilles de la sanitat, l'ensenyament i els serveis públics, mentre que el sector privat n'ha restat.

 

En el conjunt d'Espanya, es constata que ni durant els tres primers mesos de l'any es va poder generar feina; només a l'agricultura, per les collites d'hivern.

Per sectors, a Catalunya, les xifres també certifiquen que, tant en l'arrencada d'any com en els últims dotze mesos, s'han destruït milers de llocs de treball a la indústria, que suma tancaments dia sí, dia també. Percentualment, són molts més que les feines que no hi ha al sector serveis, que han desaparegut per la pandèmia i la crisi.

El sector serveis a Catalunya té, ara mateix, més treballadors que al desembre però menys que ara fa un any. Entre aquests treballadors, n'hi ha molts, però, que estan encara afectats per un ERTO total o parcial. Per això les xifres de les hores treballades continuen sent bastant més baixes del que serien en una situació normal.

 

 

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut