Menys ingressats per Covid-19, però més a l'UCI, mentre la taxa de contagi va baixant

Hi ha hagut 16 víctimes mortals més, i l'índex de risc torna a pujar per sobre dels 900 punts

RedaccióActualitzat

Per primera vegada en molts dies, aquest divendres ha baixat el nombre de persones hospitalitzades per Covid-19 a Catalunya: 2.411, 23 menys que aquest dijous.

Una altra dada positiva és la lleugera baixada de la taxa de transmissió Rho: ha baixat tres centèsimes en un dia, i ara està situada a 1,26.

Les dades que ha donat el Departament de Salut mostren, però, que la xifra d'ingressats a l'UCI ha pujat: de 447 aquest dijous a 463 aquest divendres, 16 persones més.

És una xifra que no ha deixat d'augmentar les últimes setmanes, però que encara és molt lluny de l'enorme pic del març i l'abril, en què va arribar a haver-hi més de 1.500 persones ingressades a les UCI.

L'ocupació de les UCI, la xifra més sòlida

Com ja va passar a la primera onada, la capacitat de les UCI és el coll d'ampolla del sistema sanitari, el que marca els límits del que pot suportar.

És el convenciment de Joaquín López-Contreras, responsable de malalties infeccioses de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, que afegeix que no han sabut explicar bé la situació:

"La dada més important és el número de pacients a les unitats de cures intensives, perquè això és molt sòlid, realment és la xifra més sòlida que tenim. Això vol dir que en aquest moment la majoria d'hospitals de la ciutat estan al 50% o al 60%, alguns al 100% de la seva capacitat, i això és molt dolent pel sistema i per tota la població."

"Hem de fer una vida molt limitada si volem conservar la feina, la universitat, les escoles, i això és molt important, i crec que fins ara no hem estat capaços de transmetre aquest missatge, quan ens han dit que no fem una cosa, en feiem una altra que era molt similar."

Joaquín López-Contreras, responsable de malalties infeccioses de l'Hospital de Sant Pau, aquest dissabte al canal 324

Pel que fa a les víctimes mortals, aquest divendres se n'han registrat 16 més, a més de 6.212 casos positius nous.

Mentrestant, el risc de rebrot ha tornat a pujar per sobre dels 900 punts: concretament, ha augmentat 22 punts respecte a dijous, i ara està a 904.

El màxim va ser fa just una setmana, quan va arribar a 1.000 per primera vegada en el que portem de pandèmia de coronavirus.

La incidència acumulada per 14 dies durant l'última setmana és de 748 casos per 100.000 habitants, mentre que la setmana anterior va ser de 530.

El percentatge de tests positius dels últims 7 dies és del 13,12%, xifra que continua en augment: la setmana anterior va ser de l'11,55% i del 7 al 13 d'octubre va ser de 9,91%.

24.448 tests ràpids

I el nombre de tests fets continua augmentant també: s'han fet 236.500 PCR, 17.000 més que el període anterior.

A aquesta xifra s'hi han d'afegir 24.448 tests d'antígens ràpids, que la setmana anterior van aparèixer per primera vegada al balanç, amb 1.590.

Amb tot això, el color vermell continua dominant el mapa de risc per municipis:

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut