Una metgessa visita un malalt a Barcelona (Nacho Doce/Reuters)

Menys contagis i persones a l'UCI, i risc de rebrot estable: així comença la desescalada

Les dades de la situació de la Covid a Catalunya milloren lleugerament, encara que només es compleix un dels tres indicadors que Salut es va marcar per desescalar: el risc de rebrot se situa per sota del 0,9

Actualitzat

Quan falten poques hores perquè comenci el primer tram de la desescalada, les dades de la Covid a Catalunya ens situen en registres de fa més de dos mesos, de mitjans de setembre.

Baixen els nous contagis detectats en les últimes hores: s'han confirmat 1.126 positius, però és una xifra lluny dels 2.000 de mitjana dels últims dies i més encara dels 6.000 de mitjana d'ara fa un mes.

El risc de rebrot també ha seguit baixant, ara està en els 313 punts, però continua sent molt alt. De fet, pràcticament totes les comarques catalanes arriben a la reobertura amb un risc de rebrot molt alt, per sobre de 200 punts.

 

D'altra banda, puja lleugerament la velocitat de contagi, que ara se situa a 0,77. Això vol dir que cada 100 persones infectades en contagien 77 més.

 

I als hospitals, aquest diumenge hi ha 25 pacients més amb Covid. N'hi ha 514 a l'UCI, 13 menys que el dia anterior

També hi ha 58 morts més, i la xifra total és de 15.491 persones mortes des de l'inici de la pandèmia a Catalunya.

D'aquestes dades s'extreu que només es compleix un dels tres indicadors que va apuntar el govern per fer la desescalada: la velocitat de contagi se situa per sota del 0,9. En canvi, el nombre de contagis continua per sobre dels mil diaris, i tampoc hi ha menys de 300 pacients a les UCIs catalanes.

Tot i així, Salut ja va dir que la desescalada es faria encara que no es complissin les tres condicions.

 

Apel·len a la responsabilitat ciutadana

Amb aquestes dades, Salut ja avisa que, amb la desescalada a partir d'aquest dilluns, els contagis es poden tornar a disparar.

Sobre això, el conseller d'Interior ha demanat responsabilitat als ciutadans i als restauradors, especialment davant la reobertura dels negocis, que han de complir més restriccions que abans.

"És impossible que a tots els bars i restaurants i a tots els centres culturals hi pugui haver un binomi, una parella de la policia, és impossible. Per tant, que ningú pensi que la responsabilitat només recau en els cossos de seguretat."

També ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per celebrar el Nadal amb les limitacions de reunir-se un màxim de deu persones i de dos grups bombolla.

Entrevistat a "El suplement" de Catalunya Ràdio, Miquel Sàmper ha explicat que s'han posat fins ara 34.000 denúncies per incomplir les restriccions.

D'altra banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, també ha dit a Catalunya Ràdio que l'objectiu de les mesures que es prenen és que no s'hagi de tancar mai més cap sector per culpa d'una onada epidèmica.

"Tenim unes condicions de seguretat adequades, que no sobrades, per fer el pas de cara a demà." 


Consulta aquí la incidència de la Covid per municipis:

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut