Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu (EFE)
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu (EFE)
Madrid

Memòries de Rajoy: hauria aplicat el 155 malgrat que Puigdemont convoqués eleccions

L'expresident espanyol diu que l'aplicació de l'article 155 va ser una decisió inevitable, i el defineix com una resposta inèdita, contundent i plenament democràtica

RedaccióActualitzat

L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, admet en el llibre de les seves memòries que hauria aplicat el 155 encara que el president català Carles Puigdemont hagués convocat eleccions el 2017. En el llibre, que es publica dimarts, Rajoy també parla del rei Felip VI i de l'amenaça del rescat europeu. Avui El País ha publicat un avançament d'aquestes memòries.

En aquest recull de memòries, titulat "Una España mejor", Rajoy repassa les seves actuacions amb l'independentisme català i els seus dirigents.    

Sobre l'aplicació de l'article 155 confirma que va ser una decisió inevitable, que no hauria canviat ni si s'haguessin convocat eleccions autonòmiques, i el defineix com una resposta inèdita, contundent i plenament democràtica:

 

Mariano Rajoy repassa quina va ser la seva relació amb els presidents de la Generalitat amb els que va coïncidir. Amb Artur Mas, diu que ja hi va topar des del primer plantejament i reconeix que és difícil entendre's amb qui t'exigeix el que no li pot donar, ni negociar-hi si no és lleial:

"És difícil entendre's amb qui exigeix el que no es pot donar i negociar amb qui no és lleial".

    
De Carles Puigdemont, a qui diu que ja el va conèixer quan era alcalde de Girona i li reclamava que enllestissin les obres de la ciutat, comenta que mai el va veure disposat a acordar res. Per Puigdemont, el referèndum ho era tot, i el que dictava la llei no li importava.

Rajoy rememora la reunió a Moncloa amb Puigdemont el gener del 2017, quan ja van començar a parlar del referèndum:

"En un moment de la nostra conversa, que ja havia arribat al grau de debat, vaig preguntar-li si de veritat pensava que jo autoritzaria el referèndum. Encara ara em causa perplexitat la seva resposta: "No el permetràs, perquè, a més, no pots". Allò no era cap broma, el seu sentit de l'humor no dona per tant. Davant de tal desvergonyiment vaig pensar com podia continuar intentant fer entrar en raó a qui deliberadament havia decidit ignorar la realitat i la llei. Com argumentar contra aquella obstinada caparrodesa? Allò era nou per a mi malgrat els gairebé quaranta anys que portava en política".

 

 


    

L'organització i la celebració del referèndum el va portar a respondre amb contundència i en aquest sentit  -i com ja va apuntar en el judici del procés- creu que la policia i la Guàrdia Civil van complir amb la seva obligació, seguint ordres judicials, tot i veure's pressionats i agredits.

 

 

 

 

Un recull de memòries, ordenades cronològicament sobre les vivències de Mariano Rajoy en el seu pas per la política componen la seva especial visió del passat més recent de la política espanyola i sobre la qual reconeix d'entrada que el seu principal problema en l'actualitat és una profunda pèrdua de reputació. Rajoy treu pes a la corrupció dins el PP i diu que "totes les formacions que han governat tenen caos de corrupció". Considera que als populars se'ls ha castigat amb més duresa que a altres partits:

"El PP ha estat castigat amb molt més duresa que la resta de partits en circumstàncies similars. La corrupció ha estat el nostre taló d'Àquiles, l'únic instrument dels nostres adversaris polítics. Hem pagat un altíssim preu pels escàndols que ens van perseguir durant el nostre mandat (...) Ho vam pagar molt severament en termes de reputació i opinió pública".

 


 

ARXIVAT A:
Mariano RajoyPPReferèndum 1-OArticle 155Carles PuigdemontArtur MasCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut