Budapest

Massiva dimissió de periodistes independents a Hongria per la repressió del govern

Milers de persones surten al carrer per sumar-se a la protesta per l'acomiadament del redactor en cap del portal de notícies Index

Actualitzat

La destitució del redactor en cap del principal portal de notícies independent hongarès, Index.hu, ha provocat la dimissió en bloc de més de 80 periodistes de la plantilla, que denuncien la repressió del govern contra els mitjans crítics.

 

 

Els treballadors d'Index consideren que la decisió respon a "pressions externes", que el mateix Szabolcs Dull havia denunciat. Fa un mes, el director en cap va alertar que la llibertat editorial del mitjà estava en perill i que la nova direcció planejava una reestructuració de la redacció que faria inviable mantenir la independència de la informació.

Al març, un empresari pròxim al primer ministre conservador, Viktor Orbán, va comprar la meitat de les accions del mitjà.

 

La plantilla del portal Index ha dimitit en bloc
La plantilla del portal Index ha dimitit en bloc (Reuters/ Bernadett Szabo)

 

Els representants de la plantilla consideren l'acomiadament "una decisió política" que no els ha deixat cap altra sortida que renunciar en bloc, com explica l'editora d'Index, Veronika Munk:

No puc parlar per tots, però per mi això és una línia vermella i no puc treballar aquí més.

 

Amb 2 milions de lectors diaris, Index és el diari digital més llegit d'Hongria, que té una població de 10 milions de persones. Se'l considera un dels mitjans de comunicació més crítics amb el govern en un país on la llibertat de premsa està en retrocés i on el primer ministre, Viktor Orbán, ha aprofitat la crisi del coronavirus per ampliar els seus poders il·limitadament.

 

Els manifestants denuncien el tancament massiu dels mitjans independents
Els manifestants denuncien el tancament massiu dels mitjans independents (Reuters/ Bernadett Szabo)

 

Protestes massives al carrer

Milers de ciutadans han sortit al carrer per mostrar el seu suport als periodistes, indignats per la repressió de la llibertat de premsa, que ha provocat el tancament de la majoria de mitjans independents hongaresos, arruïnats o comprats per aliats subvencionats del govern. Ho denuncia Peter, un dels manifestants:  

 

Volem informació verídica, i cada vegada és més difícil. I a partir d'ara serà gairebé impossible, a Hongria. No sabrem què passa perquè els mitjans del govern no n'informaran .

 

Manifestació a Budapest en suport a la plantilla d'Index
Manifestació a Budapest en suport a la plantilla d'Index (Reuters/ Bernadett Szabo)

 

Diverses ONG, com Human Right Watch, denuncien que els mitjans públics hongaresos s'han convertit en òrgans de propaganda del govern. Peter Szijjarto, ministre d'Afers Estrangers, rebutja les crítiques:

 

Sobre l'estat de la llibertat de premsa a Hongria sempre he de sentir les mateixes falses acusacions. Quina llei impedeix la premsa ser lliure a Hongria? No hi ha cap llei.

 

Szabolcs Dull, el redactor en cap destituït, després de ser acomiadat
Szabolcs Dull, el redactor en cap destituït, després de ser acomiadat (Reuters/ Bernadett Szabo)

 

L'associació de periodistes hongaresos lamenta el desmantellament d'un altre mitjà independent i Brussel·les mira amb preocupació Hongria i Polònia pels seus moviments contra la independència judicial i la llibertat de premsa.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióLlibertat de premsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut