Barcelona

Arrimadas, a Mas: "Sabem que vostè és un home d'ordre, i que no es creu la independència que promet"

La cap de llista de Ciutadans acusa al candidat d'utilitzar els sentiments dels catalans independentistes per salvar la seva carrera política

RedaccióActualitzat

En la primera rèplica al discurs d'investidura d'Artur Mas, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha afirmat que el partit del candidat, Convergència Democràtica de Catalunya, ha estat la clau de govern a Espanya durant dècades, i que ara ataca aquesta Espanya que també és obra seva. Arrimadas ha acusat Mas d'enganyar els catalans, i ha afirmat que no pot ser president de la Generalitat perquè amb el projecte independentista està dividint els catalans. 

La líder de Ciutadans ha afirmat que Mas no té credibilitat perquè en el discurs d'investidura de dilluns no va pronunciar cap vegada la paraula "corrupció", a pesar que, ha afirmat, el seu partit està molt implicat a la corrupció. I ha acusat Mas de negar el problema quan va afirmar que a Catalunya no hi ha corrupció lligada a la contractació pública, quan és l'àmbit que n'hi ha més.

Arrimadas, que ha utilitzat repetides vegades l'expressió "no cola" en referència a l'independentisme del candidat, ha acusat Mas de mentir sabent que el que promet el projecte independentista és fals i que ell mateix no se'l pot creure, perquè, ha afirmat, "sabem que vostè és un home d'ordre, que no s'ho creu ni vostè, que porta 30 anys en política i sabem el que ha defensat." I ha afegit que Mas sap que portarà a la frustració quan diu que a Europa rebran un estat català "amb els braços oberts"

La candidata de Ciutadans ha dit que Artur Mas té raó quan exigeix la despolitització de la justícia, però li ha preguntat què ha fet ell per despolititzar-la. En aquest sentit, Arrimadas ha assegurat que CDC mai ho ha reclamat de debò davant de les institucions estatals, i que no han aprofitat cap de les ocasions que han tingut, quan han estat "la clau del govern a Espanya", per posar-ho com a condició.

Arrimadas ha conclòs que Mas no serveix com a president perquè un president "ha de ser capaç de buscar consensos, ha de tenir les mans lliures i netes de corrupció, ha de donar estabilitat, ha de cridar al consens polític i situar-se en la centralitat política per poder dialogar amb els extrems", i al seu parer no compleix cap d'aquests requisits.

 

La resposta de Mas a Arrimadas: "M'ho he "currat" molt".

En la rèplica a la líder de Ciutadans i per justificar la seva aposta per l'independentisme, Artur Mas ha reivindicat el dret a canviar: "És que no es pot evolucionar? La veig poc moderna, ja ho anirà experimentant". Mas ha negat que estiguin enganyant a ningú: "Nosaltres canalitzem un sentiment. Ja n'hi ha prou de tractar la gent com si fossin ovelles." I ha afegit que enfrontar-se a la legalitat no sempre és dolent: "Si les lleis injustes no s'haguessin canviat, no podria votar perquè és dona."

Pel que fa al paper de CDC a Madrid, Mas ha recordat que el 2010 va donar suport al govern espanyol per evitar el rescat financer, i que això va passar poc abans de la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar l'Estatut d'Autonomia català: "Sap qui va ajudar des l'oposició perquè Espanya no fos rescatada? Un mes després el TC, a l'estil vodevil, es va "carregar" l'estatut".

Artur Mas ha reclamat a la líder de Ciutadans que reconegui la victòria de Junts pel Sí -"Una mica més de respecte, senyora Arrimadas, pels resultats electorals"-, i ha assegurat que no és cert que CDC hagi optat per l'independentisme per tapar els escàndols del partit: "És al revés, com que ens l'hem jugada molt, tenim molts problemes. Sé com funciona l'estat, la policia, els confidents..."

 

El candidat a la presidència ha acusat Ciutadans de ser una força política que busca la divisió: "Vostès van néixer per dividir la comunitat educativa", i ha reivindicat el valor de la seva carrera per fonamentar l'aspiració a ser president: "Porto molts anys en política, m'ho he "currat" molt, s'ha de pencar molt i rebre molts disgustos abans de ser president de la Generalitat."

Mas ha negat que el seus governs no hagin tingut sensibilitat social: "Si haguéssim estat durs amb els dèbils hauríem complerts els objectius de dèficit".  També ha negat que no hagin fet política ni hagin defensat els ciutadans: "Dèbil amb els durs? Si ens hem enfrontat a tots els grans poders! Ens hem enfrontat a tothom, i no de boquilla."

 

La resposta d'Arrimadas a Mas: "vostè és o no és imprescindible?"

En resposta a la contrarèplica d'Artur Mas, Arrimadas l'ha acusat d'autoproclamar-se "fonamental" per al procés, alhora que afirma que ell "no ha impulsat res, que només ha escoltat la veu del poble", cosa que Arrimadas ha considerat contradictori. I li ha preguntat directament: "Llavors vostè és imprescindible o no ho és?".

Arrimadas ha arribat a predir que Artur Mas passarà a la història com la persona que "s'ha "carregat" Convergència Democràtica de Catalunya, un partit que ha estat decisiu a Catalunya i a Espanya", i que ja ho ha fet amb la federació Convergència i Unió que, ha afirmat, "semblava indestructible." I ha criticat que Mas hagi destacat l'atenció internacional que està despertant el procés: "Sí, hi ha molts mitjans internacionals acreditats, però això no vol dir que el que estigui passant sigui bo", i ha afegit que a pesar d'aquesta atenció, Mas "no té cap suport internacional."

La líder de Ciutadans també ha responsabilitzat el partit d'Artur Mas que Catalunya sigui la única autonomia que no té llei electoral pròpia i faci les eleccions autonòmiques seguint la llei general espanyola, que ha qualificat d'injusta, i que això ha passat perquè a CDC ja li anava bé aquesta llei perquè l'afavoria electoralment.  També ha acusat Mas de subvencionar mitjans de comunicació privats i controlar els públics, i ha afegit que això passa també a la resta d'Espanya, i que és un problema que cal combatre, però, ha afegit, "aquí és responsabilitat seva".

Inés Arrimadas ha dit repetides vegades que Mas "porta 5 anys renunciant a fer política" i que està "instal·lat en la propaganda". En resposta a Mas també ha admès que ella mateixa té poca experiència política, però ha assegurat que, amb 34 anys, té més experiència en l'empresa privada que el candidat en tota la seva carrera, i li ha etzibat que "hi ha polítics que porten tan temps en la política que s'han oblidat de les empreses privades", i que "ara cal gent que pugui aportar experiència des de fora de l'administració".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut