Barcelona

Mas dóna per "definitivament trencades" les regles del joc de la Transició

Actualitzat
El president català, el nacionalista Artur Mas, ha afirmat que la reforma "unilateral" de la Constitució per part de PP i PSOE, deixant de banda el catalanisme, "trenca definitivament les regles del joc de la Transició espanyola", amb un "canvi profund" en la relació Catalunya-Espanya. En el seu primer discurs institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, Mas ha ofert un missatge marcat per les relacions amb Espanya, la defensa de l'autogovern i la immersió lingüística, la crisi econòmica i la necessitat de reforçar la vida democràtica davant "actituds destructives" com la viscuda pel setge al Parlament per part de moviments vinculats al 15-M.

Entre les "amenaces" a l'autogovern i als símbols catalans, Mas ha subratllat: "La modificació unilateral de la Constitució per part dels grans partits estatals trenca definitivament les regles del joc de la Transició espanyola, en deixar de banda un dels seus principals artífexs: el catalanisme". "Això suposa un canvi profund del qual Catalunya ha de prendre nota, i que òbviament no serà neutral ni innocu en la relació entre Catalunya i l'Estat", ha afegit Mas.

Segons el president, aquests últims dies s'ha pogut apreciar amb "una dramàtica claredat que la visió uniformista i excloent d'Espanya afecta negativament tots els catalans, amb independència de la seva llengua habitual, del lloc de naixement o de les creences religioses".

Per contra, Mas creu que aquesta situació "reforça el catalanisme, del signe ideològic que sigui, més enllà del malestar o del ressentiment puntual. Més enllà, en definitiva, d'una postura merament reactiva". Mas ha posat com a exemple de tot això la reobertura del debat sobre la llengua, per l'acte judicial que demana que el castellà sigui llengua vehicular i, així, ha recordat que "la immersió lingüística a Catalunya no és un fi en si mateix, sinó un mitjà per aconseguir una societat més cohesionada". "És per això que va sorgir en el context històric d'un gran consens polític i social, i continua disposant d'una acceptació social molt majoritària. Ningú no pot pretendre canviar un determinat model de convivència que, a més, ha obtingut uns bons resultats i gaudeix d'un consens social majoritari", ha remarcat.

Catalunya afronta "anys d'una transcendència històrica"

En el discurs, el president Mas s'ha esforçat en analitzat el context present. En aquest sentit, creu que Catalunya afronta "anys de transcendència històrica" que marcaran el "rumb" del país i, en aquest context, ha assegurat que "de les nostres actituds i sobretot de les nostres accions dependrà el futur de la nació".

"No havíem viscut en molts anys una situació com l'actual, en què es produís una conjunció de reptes econòmics, conseqüències socials, falta de respecte a la nostra cultura i a la nostra llengua, i un qüestionament del nostre autogovern", ha alertat Mas. Per tot plegat, ha demanat "actuar amb intel·ligència, conscients de les nostres capacitats, siguem exigents i treballem dur. Comprometem-nos amb Catalunya com una noble i bonica causa. Sapiguem ser dignes de l'herència rebuda de tantes i tantes generacions de catalans i catalanes, molts d'ells vinguts de tot arreu, que han lluitat i treballat per un millor futur per a aquest país".

"És hora de creure en nosaltres mateixos"

El president català ha lloat la resistència catalana recordant que en els últims tres segles "s'han produït gairebé totes les circumstàncies perquè Catalunya desaparegués com a realitat nacional" i, lluny de succeir, Catalunya s'ha convertit en "el territori més atractiu del Mare Nostrum".

Per això creu que, malgrat que "vivim un temps d'incertesa, d'adversitat, d'amenaces econòmiques i polítiques que qüestionen el nostre autogovern", els catalans han de creure en ells mateixos i els seus valors, els mateixos que han fet que "al llarg de la història Catalunya es mantingués dreta, sense doblegar l'esquena ni abaixar el cap". "És l'hora de retrobar-nos amb aquests valors, de creure en nosaltres mateixos", ha asseverat Mas per concloure el discurs.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut