Maite Carranza, premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2.011. (Foto: ACN)
Maite Carranza, premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2.011. (Foto: ACN)
Madrid

Maite Carranza, premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil

L'obra titulada "Palabras envenenadas", de l'escriptora, guionista i professora Maite Carranza, ha estat guardonada amb el premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil del Ministeri de Cultura. El treball ha estat publicat originalment en català i tracta els abusos sexuals a menors. La creació també ha estat guardonada amb el premi Edebé de Literatura Juvenil, el Temple de les Mil Portes, el Whihe Raven de Bolonya i el de la Crítica Serra d'Or de Catalunya.

Actualitzat
El llibre explica en clau de "thriller psicològic" el cas de la Bárbara Molina, una jove desapareguda que ha estat segrestada en un zulo durant quatre anys i a qui donen per morta.

Hi apareixen tres personatges pròxims a la protagonista: la seva mare, la seva amiga i un policia, els quals intenten esbrinar què ha passat amb la Bárbara.

L'autora, Maite Carranza, va néixer a Barcelona el 1958 i és llicenciada en Geografia i Història. L'any passat va quedar finalista en el guardó que ara ha obtingut, amb l'obra "Magia de una noche de verano". L'escriptora ha declarat que "Palabras envenenadas" és una obra "arriscada", però assegura que és precisament en aquests riscos on l'escriptor "s'atreveix més" i no es preocupa de si agradarà o no, sinó de dir allò que en realitat desitja.
La polifacètica dona de lletres, compagina l'activitat docent amb la creació de literatura des del 1987, any en què va obtenir el Premi de la Crítica Serra d'Or per "¡Toma castaña!" i guions per a televisió.

D'ençà, Carranza acumula gairebé cinquanta obres destinades al públic infantil i juvenil, entre el qual ha assegurat que se sent "molt còmoda", després que la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, afirmés que la seva última producció havia obtingut el guardó del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.

L'editorial Edebé ha publicat moltes de les seves obres, entre les quals destaca  com per exemple "Víctor Yubacuto", "Mauro ojos brillantes", "El clan de la loba", "El desierto de hielo" o "La maldición de Odi".

A més, Carranza ha estat guardonada amb altres premis com el Premi Folch i Torres per "La rebelión de los Lactantes" (1987), el Joaquim Ruyra per "La selva de los Arutams" (1989), l'Edebé Infantil per "¿Quieres ser el novio de mi hermana?" (2002) i el Protagonista Jove per "El desierto de hielo" (2006).

El guardó del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, dotat amb 20.000 euros, distingeix el millor llibre de literatura infantil o juvenil publicat el 2010 en qualsevol de les llengües oficials que es parlen a Espanya.

El jurat que ha atorgat el premi ha estat presidit pel director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco, i integrat per Gemma Lluch, Antonio Hernández, Amaya Corral, Gracia Iglesias i els dos últims autors guardonats, Alfredo Gómez Cerdá (2009) i Eliacer Cansino Macías (2010).

Anar al contingut