Unes postres amb larves (Reuters)

Menjar insectes, una realitat creixent al Japó: "Són un àpat sorprenentment bo"

L'ONU en recomana el consum de cara al futur com a solució a l'escassetat d'altres recursos alimentaris

RedaccióActualitzat

Un restaurant de Tòquio està trencant motlles. Es diu Take-Noko i està especialitzat en insectes: risotto de grill cruixent, postres de tofu amb larves o una sidra amb infusió d'insectes aquàtics són algunes de les opcions del menú que hi ofereixen.

Tot i que el país nipó té una rica història culinària amb insectes diversos com a aliment, aquest antic costum s'havia anat perdent. De fet, les llagostes, els cucs de seda i les vespes es menjaven tradicionalment en regions on la carn i el peix escassejaven. Aquesta pràctica es va recuperar, per exemple, enmig de la falta d'aliments durant i després de la Segona Guerra Mundial.

I actualment, aquesta tendència s'està recuperant, també, gràcies a la producció de farina d'insectes per fer galetes o pastissos.

Els insectes es veuen com un substitut de la farina, ric en proteïnes (Reuters)

I també amb l'aparició de propostes com les d'aquest restaurant, situat en una de les zones més turístiques de la capital japonesa. Molts clients hi arriben amb un punt de prudència i escepticisme, però quan claven la primera queixalada se sorprenen: "És deliciós!", exclama un client després de degustar un insecte d'aigua que guarneix la seva beguda.

"La gent no està habituada a menjar insectes", admet la gerent del restaurant, Michiko Miura. Assegura, però, que tot és qüestió de tastar-ho:

"Quan t'acostumes al seu aspecte, són un àpat sorprenentment bo."

Al Take-Noko serveixen els insectes tal com són per demostrar que es poden gaudir tant com les verdures, el peix o la carn. El restaurant atén cada vegada més entusiastes de l'entomofàgia --el consum alimentari d'insectes en humans-- i sovint s'omple de comensals que acudeixen al restaurant per gaudir dels seus plats preferits en un ambient informal.

Les possibilitats d'utilitzar insectes com a ingredients estan creixent els últims anys (Reuters)

Els insectes: la proteïna del futur

Lluny de ser una moda passatgera, s'espera que el consum d'insectes vagi en augment i es consolidi arreu del planeta. En un informe de l'any 2021, l'ONU conclou que, amb una població mundial que podria arribar als 9.700 milions l'any 2050, els insectes es convertiran en una font de proteïna viable i una solució a l'escassetat d'altres recursos alimentaris.

De fet, l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura recomana menjar els insectes que siguin comestibles no només per la falta d'aliments, sinó també per lluitar contra el canvi climàtic.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióJapó
Anar al contingut