Caracas

Veneçuela farà vaga general aquest dijous

Els contraris al govern de Maduro se senten reforçats després de la consulta popular amb més de 7 milions de vots i volen que es desconvoquin les eleccions constituents

Sílvia HerasActualitzat

L'oposició veneçolana se sent reforçada després de la consulta popular de diumenge, que han qualificat d'èxit. Per això, l'endemà de la votació han apujat el to contra el govern de Nicolás Maduro i han convocat una jornada de vaga general per dijous. L'objectiu: que el govern veneçolà es faci enrere i desconvoqui les eleccions constituents previstes per d'aquí a 15 dies.

La vaga de dijous serà de 24 hores i serà el mateix dia que elParlament, en mans de l'oposició, nomenarà nous jutges al Tribunal Suprem en substitució dels que consideren il.legítims.

Amb tot el vot escrutat, més de set milions de persones van anar a expressar el seu rebuig a Maduro, gairebé la meitat dels més de 14 milions de veneçolans que van votar a les últimes eleccions generals. Donades les dificultats de la consulta popular, l'oposició creu que ha estat una gran manifestació de força que va aconseguir mobilitzar barris chavistes i que ha deixat "revocat" el president.

Per l'excandidat opositor a la presidència Henrique Capriles, el primer que ha de fer Maduro és cancel·lar l'assemblea constituent que s'ha d'escollir el 30 de juliol i que pretén substituir l'actual parlament a mans de l'oposició i reformar la constitució. El govern, però, qualifica la votació d'enquesta i fracàs.

L'hora zero significarà augmentar tant la pressió al carrer, on les protestes són constants des que el Tribunal Suprem va prendre els poders a l'Assemblea Nacional, com la pressió internacional, ja que l'oposició se sent enfortida pels resultats.

Però tres mesos i mig de protestes i gairebé cent morts fan presagiar que aquesta hora zero comportarà una radicalització de les dues parts i una escalada del conflicte al nivell més alt dels últims anys. L'última víctima mortal ha estat una infermera abatuda a trets des d'unes motos quan feia cua per votar a Caracas, segons els testimonis a mans de paramilitars chavistes armats.

Anar al contingut