Budapest

L'oposició conservadora arrasa en les eleccions municipals hongareses

Els hongaresos han decidit castigar el seu govern per unes declaracions del seu president en què afirmava que havia mentit per guanyar les eleccions. Aquesta filtració ha influït en les eleccions i ha portat l'oposició conservadora a la victòria en tots els comtats i en 16 de les 23 ciutats més importants d'Hongria. Amb el 85% de vots escrutats, els resultats encara són provisionals, però tot apunta que finalment el partit conservador Fidesz s'endurà una victòria contundent. L'Oficina Nacional d'Eleccions ha informat que els resultats definitius i oficials es coneixeran a les quatre de la tarda.

Actualitzat

Després de viure els pitjors aldarulls des de la caiguda del comunisme, Hongria ha celebrat unes eleccions municipals que han actuat com un plebiscit sobre el govern. El president del Fidesz, Viktor Orbán, ha qualificat el resultat d'aquestes eleccions de "derrota històrica" per als socialistes i ha aprofitat per recordar que "el primer ministre ha de renunciar".

D'altra banda, Ferenc Gyurcsány ha reiterat que no dimitirà i que seguirà endavant amb la política de reformes iniciada. Tot i això, ha reconegut la derrota i ha felicitat els alcaldes i representants triats. Mirant el futur Gyurcsány ha subratllat que en aquesta situació serà important la cooperació entre el govern i els poders locals, sense preferències partidàries.

Aquesta ha estat la primera oportunitat perquè els ciutadans expressin públicament la seva opinió sobre els governants després que se sabés que el primer ministre va mentir sobre la situació econòmica del país per guanyar les eleccions que el van portar al poder. Un escàndol que en les dues últimes setmanes ha fet sortir als carrers milers de manifestants per demanar-ne la dimissió.

Anar al contingut