Una dona fuig d'un edifici bombardejat ajudada pels veïns, a la frontera turca (Reuters)

L'ofensiva turca contra el Kurdistan sirià ja ha provocat l'èxode de 190.000 persones

El drama s'agreuja perquè a la regió ja hi havia molts desplaçats que fugien d'Estat Islàmic

Actualitzat

L'ofensiva militar de Turquia contra el Kurdistan sirià ja ha causat 190.000 desplaçats, segons les Nacions Unides, que creuen que podrien arribar al mig milió i alerten d'una nova crisi de refugiats. 

L'exèrcit turc avança sobre el territori de Rojava i els atacs contra diverses poblacions hi han causat la mort d'almenys 11 civils. També han matat desenes de milicians kurds. A les ciutats, algunes instal·lacions sanitàries estan saturades, d'altres, atacades, i n'hi ha fora de servei perquè el personal n'ha fugit.

Els serveis més bàsics falten i comença a escassejar el menjar. Ho explica el periodista local Bedir Ahmed des de Qamishlo, una de les principals ciutats de la zona, objectiu aquest divendres dels atacs turcs.

"La gent no està venent res, només es donen menjar entre ells, per ajudar-se, perquè és una situació d'emergència. Ningú té diners, no poden obrir les botigues ni comprar, ni res. La gent està ferida, hi ha persones que moren, tothom busca ajudar, mirar què pot fer aquí."

Ahmed també explica que, malgrat la cruesa dels atacs, molts veïns tenen por d'abandonar les ciutats tot i ser bombardejats. No tenen on anar: 

"Només tenen una opció: quedar-se a la ciutat i anar cap als refugis. Perquè no hi ha llocs on estar segurs. Totes les ciutats del nord-est de Síria estan sent atacades."

 

 

Els atacs al Kurdistan sirià han encès les alarmes sobre el perill d'un rebrot de les organitzacions terroristes a la zona. De fet, en les últimes hores ja hi ha hagut un atemptat amb cotxe bomba a Qamishlo que ha causat 6 morts. L'ha reivindicat Estat Islàmic.

Precisament, davant el temor que els excombatents d'Estat Islàmic empresonats en centres kurds s'escapin, els Estats Units ja han començat a evacuar de la regió els més perillosos. Entre ells, els anomenats Beatles, recordats per assassinar el periodista James Foley. O custodiar, durant el seu segrest, el català Garcia Vilanova.També Rússia ha posat l'accent en el perill que es pot desencadenar a la zona amb l'abandó de les presons on estan custodiats milers de guerrillers d'Estat Islàmic.

Lluny del patiment de Rojava, se succeeixen les declaracions. A través d'un tuit, el president nord-americà s'ha ofert per fer de mitjancer entre Turquia i els kurds. Donald Trump també ha ordenat preparar una bateria de sancions contra Turquia, però Erdogan ja li ha respost  que res ni ningú aturarà l'operació.

ARXIVAT A:
Kurdistan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut