París

L'OCDE augura una recuperació econòmica abans del previst

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic ha millorat les previsions per a la zona euro i el Japó de cara a aquest any. L'OCDE estima que l'economia de la zona euro caurà un 3,9%, enlloc del 4,8% que preveia fa dos mesos. Per al Japó, la correcció encara és més forta, i passarà d'una davallada del 6,8 al 5,6%. Una revisió que arriba després que al juny ja havia revisat a l'alça els seus càlculs per als Estats Units i els països emergents. Pel que fa a l'atur, l'OCDE reconeix que des de començaments del 2008 fins a mitjans del 2009, hi ha països on la taxa de desocupats s'ha disparat, com, per exemple, Espanya.

Actualitzat
El panorama que descriu la revisió de l'informe semestral de perspectives de l'OCDE és d'una caiguda menys pronunciada de l'economia a la zona euro i el Japó del que preveia a l'estiu, mentre que manté les seves previsions per als Estats Units i els països emergents, com la Xina, per als quals ja augurava signes de millora al juny.

Així doncs, l'OCDE estima que l'economia de la zona euro caurà un 3,9%, enlloc del 4,8 previst. El motiu, que Europa està sortint de la recessió en aquest tercer trimestre (-0,3% en l'evolució semestral), una tendència que es confirmaria en el quart (+2%). La correcció encara és més brusca al Japó, que passa d'una davallada prevista del 6,8 al 5,6%.

En l'últim informe semestral, l'organització, amb seu a París, ha augurat una recuperació més pròxima del previst fa uns mesos i només ha fet pronòstics per aquest any i no pel 2010, com és tradicional. Hi haurien contribuït, en aquests resultats, l'abaratiment del preu del diner, la recuperació de la borsa, la moderació dels préstecs bancaris o l'estabilització de la vivenda.

En qualsevol cas, l'OCDE preveu que la recuperació serà modesta un cert temps per "diversos elements de fragilitat, baixos nivells de rendibilitat, un atur en augment, la progressió anèmica de la remuneració del treball i la continuació de la correcció del mercat de la vivenda. En el capítol de l'atur, l'OCDE reconeix que des de començaments del 2008 fins a mitjans del 2009, hi ha països on la taxa de desocupats s'ha disparat, com, per exemple, Espanya, on ha pujat 9 punts percentuals.

L'organització creu, finalment, que continuen sent necessàries a curt termini les mesures d'estímul aplicades pels governs per contrarestar la crisi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut