Lloguer de pis al millor postor: abusos i frau en un mercat amb preus de bombolla 

L'excés de demanda de lloguer fa que immobiliàries se n'aprofitin

Iván GutiérrezActualitzat

La pujada dels preus del lloguer ja no és un fet exclusiu de Barcelona. Catalunya ja està a nivells previs a la bombolla immobiliària amb increments de preus molt elevats, sobretot a l'àrea metropolitana.

Si a Barcelona, des del 2015, els preus han pujat un 16%, Catalunya no està gaire lluny, amb creixements del 13,5%. És per això que buscar pis pot convertir-se en una odissea.

La forta demanda i la poca oferta de pisos  fa que no només trobar un pis assequible sigui missió impossible, sinó també que es produeixin males pràctiques, abusos i directament estafes part de particulars i immobiliàries. L'exemple més flagrant: subhastes per optar a un lloguer.

Raquel (afectada que busca lloguer):

"Ens apujaven un 30% el preu del lloguer. Vam començar buscar pis, i vam anar a veure'n un, que estava al barri, i estava molt bé. El propietari ens va ensenyar el pis, i ens va demanar que li portéssim una carta de motivació justificant per què volíem viure allà." 

És l'extrem al qual s'ha arribat per llogar un pis: explicar per què hi vols viure, a més d'entregar currículum i nòmines per justificar ser solvent. Tot, per accedir a un lloguer, o almenys, a la lligueta final...  

Raquel (afectada que busca lloguer):

"Aleshores ell va seleccionar cinc parelles que li encaixaven al perfil. I les altres parelles li van començar a oferir més, o fins i tot, acabar les obres. Ens va semblar que aquest mecanisme era com una subhasta per veure qui li podia oferir més diners o el que fos. I vam decidir que no volíem entrar en aquest joc, perquè sempre podia demanar més."

Són subhastes per llogar un pis. Una de les pràctiques, per molts abusiva, que han sorgit de la gran demanda al mercat de lloguer. Propietaris i immobiliàries ho saben, i visiten el pis amb uns quants candidats. Al final, els donen la paraula per veure qui n'ofereix més. El sector no ho veu com una mala pràctica.

Joan Ollé, president del Col·legi d'Agents Immobiliaris:

"Aquests són casos que freguen les males praxis [...]. Si el propietari o la immobiliària vol cobrar el màxim que li dona el mercat i li apareixen quatre persones, doncs aquí està el propietari i aquí està vostè."

Pagar abans de veure un pis 

TV3 ha pogut acreditar totes aquestes males pràctiques entre moltes d'altres. Algunes immobiliàries també demanen una paga i senyal abans, fins i tot, de poder veure el pis.

Si el pis és semblant a les fotos que s'anuncien i finalment el lloga, els diners serveixen com a reserva; si el pis no li acaba d'agradar in situ, la immobiliària se'ls queda. És el cas del Mario, que busca pis a Castelldefels, i es va negar a pagar 500 euros abans de veure un pis de lloguer. Això sí, en 24 hores el pis ja estava llogat, algú sí que hi va accedir. Les immobiliàries defensen que davant la creixent demanda, "ara tot es fa així".

El frau de pagar per Airbnb 

Un dels fraus més recurrents són els anuncis que per preu, prestacions i localització són molt atractius i plausibles. En contactar per e-mail, el presumpte llogater, sempre estranger i amb una ocupació fora com aquesta presumpta hostessa de vol, demana fer el tracte per plataformes de lloguer turístic com HomeAway o Airbnb. És a dir, llogar el pis com si fos un apartament turístic però per mesos. Ofereix fer el pagament a través de la plataforma, i enviar les claus per correu postal.

La desesperació de molts per trobar pis fa que molta gent pagui. El resultat, una estafa, les claus mai arriben.

La situació és idònia per als abusos. L'excés de demanda per una oferta limitada de pisos fa que els preus es disparin. Va començar a Barcelona, on aquest any ja s'han superat els preus precrisi. Però ara, la resta de Catalunya també els té gairebé a tocar.

Si el 2008, en plena bombolla, es pagaven 678 euros per un lloguer, a mitjans d'aquest 2017 ja es paguen 632. Un mercat sobreescalfat, també amb gent que vol, però no pot accedir a una hipoteca, fa que de retruc, la compravenda d'habitatge també s'encareixi a tot Catalunya.

 

 

David Herencia (Director comercial Idealista):

"Mentre els tipus segueixin baixos i els preus del lloguer alt, l'operació de compra per llogar seguirà sent una operació d'inversió molt rendible." 

Invertir en totxo torna a estar de moda. Però ara el negoci ja no és comprar un pis per després revendre'l i guanyar diners en poc temps com als temps de la bombolla.

Ara el negoci és comprar per llogar, ja sigui al mercat residencial o al turístic. En qualsevol dels casos, la rendibilitat és cada vegada més alta, al residencial perquè la demanda és molt alta i els preus creixen, i al turístic, més inestable, els preus es tripliquen. La rendibilitat del lloguer suma, a més, la revalorització del pis fa que els preus de venda també augmentin, i que el nou 'pelotasso' sigui comprar per llogar. 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut