Llancen aliments des de l'aire per als animals supervivents dels incendis d'Austràlia
Un ualabi menja pastanagues llançades des d'un helicòpter (Reuters)

Llancen aliments des de l'aire per als animals supervivents dels incendis d'Austràlia

Un bomber es converteix en la 28a víctima mortal el mateix dia que el primer ministre reconeix errors en la lluita contra el foc

Juli Rodés AlmerActualitzat

Milers de quilos d'aliments han començat a ser llançats des d'helicòpters, aquest diumenge, per salvar animals supervivents dels incendis forestals que assolen Australià.

L'anomenada Operació ualabis de les roques, posada en marxa pel govern de l'estat de Nova Gal·les del Sud, ja ha repartit des de l'aire més de dues tones de pastanagues i moniatos.

Els ualabis, de la família dels cangurs però més petits, sovint se salven dels incendis, però llavors s'han d'enfrontar a una nova amenaça: la manca d'aliments causada per la destrucció del seu hàbitat.

 

Carreguen pastanagues en un helicòpter per alimentar els animals afectats pels incendis (Reuters)

 

Per això, el govern de Nova Gal·les del Sud ha posat en marxa un dels programes més grans de recuperació de fauna salvatge des dels incendis.

El nom fa referència al fet que l'operació està dirigida al salvament dels animals que viuen en zones rocoses i de difícil accés. Els incendis, a més, han obligat a tancar moltes carreteres.

 

Un ualabi vist entre la vegetació del Parc Nacional de Kosciuszko, a Nova Gal·les del Sud (Reuters/Tracey Nearmy)

 

El ministre d'Energia i Medi Ambient de Nova Gal·les del Sud, Matt Kean, s'ha referit a aquesta iniciativa amb un missatge a Twitter amb la foto d'un ualabi menjant una pastanaga, que ha titulat "Un client feliç".

 

 

El repartiment d'aliments es fa en zones devastades per les flames, on aquests animals i d'altres queden en precari.

Els ualabis, a més, s'enfronten a una altra amenaça: convertir-se en aliment d'altres animals que a causa dels incendis han quedat abandonats.

 

Un ualabi menja d'una bala d'herba deixada perquè els animals trobin aliment (Reuters/Tracey Nearmy)

 

Encara a Nova Gal·les del Sud, els habitants de zones rurals també s'han preocupat de repartir aliments per als animals supervivents dels incendis.


Mil milions d'animals morts

Aquesta matinada, d'altra banda, un bomber ha mort mentre lluitava contra el foc a Omeo, a l'estat de Victòria i a prop de la frontera amb l'estat de Nova Gal·les del Sud, on divendres tres focus es van fusionar generant un "megaincendi" de més de 6.000 quilòmetres quadrats.

 

Columnes de fum a prop de Yaouk (Reuters/Tracey Nearmy)

 

Des que van començar, al mes de setembre, almenys 28 persones han mort a causa dels focs. A més, han destruït milers d'habitatges i han arrasat més de 8 milions d'hectàrees, una superfície superior a la d'Irlanda.

 

Una cacatua crestagroga ferida en Parc Nacional Kosciuszko, a Nova Gal·les del Sud (Reuters/Tracey Nearmy)

 

També ha destruït nombrosos hàbitats naturals, i els experts calculen que han causat la mort de més de mil milions d'animals. La xifra no parla només de mamífers o ocells, sinó també rèptils, cucs i insectes.

"El professor Chris Dickman ha revisat la seva estimació inicial per revelar que més de mil milionss d'animals han mort en els incendis d'Austràlia, vinculant els seus efectes al canvi climàtic."

 

 

La Universitat de Sydney ha explicat com el professor Chris Dickman ha actualitzat fins a aquesta xifra, que ha donat lloc a l'etiqueta #onebillionanimals, la seva estimació incial de 800 milions d'animals morts.


Morrison reconeix errors

Tres mesos després de l'inici dels incendis, el primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, ha reconegut per primera vegada que s'han comès errors.

En una entrevista a la cadena ABC, Morrison ha declarat:

"Hi ha coses que es podrien haver gestionat molt millor sobre el terreny."


A més, ha anunciat que posarà en marxa una investigació sobre la lluita contra els focs.

Aquestes paraules de Morrison arriben després que divendres milers de persones van sortir al carrer en diverses ciutats australianes per demanar la seva dimissió i per exigir més mitjans per combatre el canvi climàtic.

 

El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, durant una roda de premsa, el 5 de gener (Reuters)

 

Morrison, que fins ara s'ha negat a relacionar els incendis amb la crisi climàtica, ha declarat que "el govern continuarà amb els seus esforços per assolir els objectius" de reducció de les emissions causants de l'escalfament global. De tota manera, fent honor a la seva posició de defensa de la indústria del carbó, ha aclarit:

"En els pròxims anys, continuarem fent evolucionar la nostra política en aquest àmbit per reduir encara més les emissions, i ho farem sense taxes sobre el carboni, sense augmentar els preus de l'electricitat i sense tancar les indústries tradicionals."


Millora de les condicions meteorològiques

L'única bona notícia relacionada amb els incendis d'Austràlia és que es comencen a complir les previsions que apuntaven a una baixada de les temperatures la setmana que ve.

Aquest cap de setmana, de fet, ja s'ha començat a notar i, juntament amb la pluja i uns vents més febles, han ajudat els bombers dels estats de Victòria i Nova Gal·les del Sud.


Greta Thunberg apel·la a Siemens

Greta Thunberg ha demanat a la multinacional alemanya Siemens que reconsideri la seva participació en un projecte de desenvolupament d'una mina de carbó a Austràlia.

En un missatge a Twitter, l'adolescent sueca activista en defensa del clima ha demanat aquest dissabte que la gent "ajudi" Siemens a prendre "l'única decisió correcta".

 

De fet, aquesta setmana, Thunberg ja s'havia fet ressò de la campanya per aturar aquest projecte.

 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut