El president de l'Iran, Hassan Rouhani, respon al G7
El president de l'Iran, Hassan Rouhani, respon al G7 (REUTERS)

L'Iran exigeix a Trump que aixequi les sancions si vol un acostament

El president iranià respon als Estats Units i Europa, que en el G7 van obrir la porta a una solució dialogada a la crisi nuclear

RedaccióActualitzat

L'Iran està disposat a parlar amb els Estats Units i amb Europa de la reducció del seu programa nuclear, però només si abans Donald Trump li aixeca les sancions. És la resposta del president iranià, Hassan Rouhani, al G7, en què Trump i Europa obrien la porta a una solució dialogada a la crisi nuclear.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president del país asiàtic, que també assegura que l'Iran mai ha volgut armament nuclear:

"Heu de retirar totes les sancions il·legals, injustes i equivocades contra la nació de l'Iran. Si aixequeu totes les sancions, si us inclineu davant la nació iraniana, aleshores la situació serà diferent."

 "La nostra voluntat i doctrina militar es basa en armes convencionals, i no biusquem armes de destrucció massiva."

Les paraules de Rouhani arriben després que el seu ministre d'Exteriors fes una visita llampec a la reunió del G7, que es va acabar acabés amb la disposició a parlar-ne de Trump.


Rohuani reclama un pas a Washington

En un discurs televisat, el president d'Iran ha apuntat que el canvi del seu comportament amb qui els va imposar sancions "comença pel seu penediment".

Per Rohuani, "la clau perquè hi hagi passos positius en les relacions entre els dos països està en mans de Washington", que va abandonar l'acord nuclear amb l'Iran i va tornar a imposar sancions.

En aquest sentit, insta el govern de Trump a abandonar l'actual "via errònia" i reconèixer "el sistema islàmic i els drets de la nació iraniana":

"La nostra política és clara: si tornen als seus compromisos nosaltres també ho farem i buscarem solucionar els problemes per una via raonable."


Macron propicia una possible reunió entre els Estats Units i l'Iran

El president dels Estats Units va comparèixer en acabar el G7 amb un més que satisfet Emmanuel Macron. El president francès ha aconseguit marcar l'agenda de la cimera i arrencar una actitud conciliadora del seu homòleg nord-americà.
 

Compareixença de Trump i Macron al finalitzar el G7 (REUTERS)


Trump, forçat per la intervenció de l'amfitrió de la trobada a Biarritz, va dir que estava disposat a reunir-se amb Rouhaní si les circumstàncies "eren correctes".

El president dels Estats Units va assegurar que l'Iran "és un país d'un potencial enorme" i que no és el mateix país que era fa dos anys i mig, quan ell va arribar al poder. De tota manera, va insistir que l'acord nuclear internacional del 2015, abandonat fa temps per Washington, era un "mal acord" i "ridícul".

La tensió entre Teheran i Washington no es limita només a la qüestió nuclear, després dels atacs contra petroliers al Golf Pèrsic que hi ha hagut des d'abans de l'estiu.

ARXIVAT A:
IranEstats UnitsTrump Emmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut