Fumera a Kirkuk després d'un atac contra una seu del Partit Democràtic Kurd de l'Iran (Reuters/Ako Rasheed)
Fumera a Kirkuk després d'un atac contra una seu del Partit Democràtic Kurd de l'Iran (Reuters/Ako Rasheed)

L'Iran bombardeja el Kurdistan iraquià després de les protestes per la mort de Mahsa Amini

Washington i Berlín condemnen l'escalada, que ja ha deixat una desena de morts en territori kurd, mentre jugadors de la selecció de futbol es posicionen contra la repressió

L'Iran ha portat la fúria contra les protestes per la mort de Mahsa Amini més enllà de les seves fronteres. Els Guardians de la Revolució han bombardejat amb míssils i drons el Kurdistan iraquià.

En concret, seus dels partits que han criticat la repressió de les protestes desfermades en ciutats d'arreu de l'Iran per la mort de la jove de 22 anys, d'origen kurd, després de ser detinguda per no dur el vel ben posat.

Tant el Partit Democràtic Kurd com el Partit per a l'Alliberament del Kurdistan i Komala-Treballadors del Kurdistan, considerats organitzacions terroristes per Teheran, han estat blanc dels atacs dels últims dies.

El Kurdistan iraquià acull diversos grups d'oposició iranians kurds que, històricament, han mantingut una insurrecció armada contra Teheran i que, des de les xarxes socials, han criticat el règim i han compartit imatges de les protestes que han esclatat al país.

La televisió estatal iraniana ha informat que "les forces terrestres dels Guardians de la Revolució han atacat diversos quarters generals dels terroristes separatistes al nord de l'Iraq amb míssils de precisió i drons".

Els atacs al Kurdistan iraquià han causat almenys 9 morts i 32 ferits a localitats com Irbil i Suleimania, al nord de l'Iraq, segons les autoritats kurdes.

Bagdad ha convocat l'ambaixador de l'Iran en senyal de protesta, mentre que el règim iranià ha denunciat les manifestacions de "grups separatistes" i els "complots estrangers", en referència als Estats Units, a qui veuen com a instigadors de la revolta als carrers.

També Alemanya, com el Regne Unit i els Estats Units, ha llançat un missatge de condemna de l'atac. "L'escalada iraniana és inacceptable", ha afirmat Berlín, mentre que Londres ha denunciat la "violació inacceptable de la sobirania i la integritat territorial" de l'Iraq.


Desenes de morts en les protestes

Les manifestacions no s'aturen i tampoc ho fa la repressió. L'agència de notícies iraniana Fars ha indicat que hi han mort almenys 60 persones des del 16 de setembre, mentre que l'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo, eleva la xifra a un mínim de 76. La policia ha informat de la mort de 10 agents.

Liderades per les dones, aquestes protestes són les més importants a l'Iran des del novembre del 2019, i s'hi criden consignes contra l'aiatol·là Ali Khamenei i l'imam Khomeini, fundador de la República Islàmica. Es llancen pedres contra els policies i es cremen cotxes i edificis, aldarulls als quals la policia no ha dubtat a respondre amb armes de foc.

Entre els més de 1.200 manifestants detinguts, també hi ha advocats i periodistes, segons les ONG.

Les ONG han difós imatges de més mobilitzacions:

 

Hauria mort per un "cop fort al cap", segons la família

La policia iraniana nega tenir res a veure amb la mort d'Amini. En canvi, la família de la noia ha denunciat els agents que la van detenir a Teheran.

Un cosí de la noia que viu al Kurdistan iraquià, Erfan Salih Mortezaee, ha afirmat que va morir a causa "d'un cop violent al cap" que l'anomenada "policia de la moral" li hauria donat el dia de la detenció, el 13 de setembre. Això és el que li ha explicat la mare de la víctima, que hauria rebut aquesta informació dels metges que van atendre la noia a l'hospital.

Després de passar per comissaria, Amini va ingressar en coma a l'hospital, on va morir al cap de 3 dies.

El cosí ha assegurat que Mahsa Amini visitava Teheran "per primera vegada", duia el hijab i va indicar als agents que la van cridar a l'ordre que "no coneixia les tradicions" locals. Aquests li haurien contestat que se l'endurien per "ensenyar-li les regles i com cal vestir-se".

El germà de la noia hauria presenciat com li pegaven a les mans i a les cames, al mateix temps que ruixaven a ell amb un esprai per evitar que la pogués ajudar mentre la feien entrar al furgó. A dins del vehicle haurien continuat els cops. "Va quedar inconscient quan li van pegar al cap amb un bastó", ha indicat el cosí.

Noies es rapen els cabells a Nova York com a denúncia

Les protestes per la mort de Masha Amini s'han repetit en diverses ciutats occidentals.

A Nova York, algunes persones s'han rapat el cap de manera simbòlica, per reivindicar el dret a vestir i portar els cabells com es vulgui.

Una dona es rapa els cabells a Nova York en una protesta per la mort de Mahsa Amini
Una dona es rapa els cabells a Nova York en una protesta per la mort de Mahsa Amini (Reuters/Stephanie Keith)


Jugadors de la selecció iraniana de futbol fan costat a la revolta

L'onada ha arribat també a la selecció de futbol iraniana, que prepara la participació al Mundial de Qatar. L'estrella de l'equip, Sardar Azmour, ha protagonitzat el gest més mediàtic.

A Instagram, on té 5 milions de seguidors, el davanter del Bayern Lerverkusen i estrella del Team Melli ha penjat un contundent missatge de condemna:

"A causa de les normes de l'equip nacional no podem dir res fins que s'acabi la concentració, però no ho puc suportar més. En el pitjor dels casos, m'acomiadaran de la selecció. Cap problema. Sacrificaria això per un sol cabell del cap de la dona iraniana. (...). Llarga vida a les dones iranianes."

Aquest contingut s'ha suprimit del compte i totes les publicacions del seu perfil han estat inoperatives uns quants dies.

També ha reaccionat Zoberi Niknafs, centrecampista, que s'ha rapat en solidaritat amb les dones iranianes, o el defensa Majid Hosseini, que ha publicat una "story" d'Instagram en què una dona amb els cabells deixats anar treu el casc a un agent antiavalots i li diu: "Si Déu a donat la vida, perquè l'hauries de prendre tu?"

 

Saeid Ezatolahi, un altre jugador internacional, ha aprofitat la mateixa xarxa per demanar a les autoritats "que escoltin el poble i responguin de manera adequada a les protestes i a les reivindicacions".

A més, en un partit amistós contra el Senegal jugat a Àustria, l'equip ha aparegut a la presentació amb una jaqueta negra a sobre de l'equipació nacional. No hi ha hagut explicacions, però s'ha interpretat com un gest de protesta.

 

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut