Barcelona

L'Institut Català d'Oncologia fitxa l'eminent investigador del càncer Manel Esteller

Avui és el Dia Mundial contra el Càncer, una malaltia que cada cop té més incidència a Catalunya, perquè vivim més anys. Es calcula que el 2008 se'n diagnosticaran 37.000 nous casos. Però també és cert que la mortalitat per càncer disminueix. Actualment, tres de cada quatre càncers arriben a curar-se. Els càncers més freqüents entre els homes són els de pròstata, que representen un 20% del total, i els de pulmó, amb un 16%. Entre les dones, el 30% dels càncers són de mama, seguits dels colorectal, amb un 15%. Per avançar en la lluita contra el càncer l'Institut Català d'Oncologia ha fitxat l'eminent investigador català Manel Esteller.

Actualitzat

L'investigador Manel Esteller ha tornat a Catalunya, després d'uns anys als Estats Units i a Madrid, per dirigir el nou programa de Recerca en Epigenètica i Biologia del Càncer, dins de l'Institut Català d'Oncologia, l'ICO, a Bellvitge.

L'epigenètica estudia els mecanismes pels quals els gens no s'alteren, però una cèl·lula normal es converteix en maligna. Per exemple, unes bessones tenen el mateix ADN, la mateixa informació genètica, però una té càncer i l'altra no. L'explicació del doctor Esteller és que hi intervenen modificacions químiques, que poden venir de factors ambientals. Això és el que s'anomena causes epigenètiques.

Per portar a terme aquesta recerca aviat s'inaugurarà un nou laboratori. Serà un gegant de 1.000 metres quadrats que haurà costat 3 milions d'euros. I al mateix edifici on són els pacients, perquè la investigació ha de servir als pacients.

A partir d'ara, l'Institut Català d'Oncologia és l'únic centre sanitari d'Espanya amb un programa d'aquesta especialitat, l'epigenètica del càncer.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut