L'inici del judici del procés, a les portades de la premsa internacional

Juli RodésActualitzat

Nombrosos mitjans internacionals es fan ressò, aquest dimarts, de l'inici del judici del procés al Tribunal Suprem.

La corporació pública de mitjans de comunicació del Regne Unit, la BBC, hi dedica un dels temes de portada de la web de notícies, amb el títol "El judici a la 'rebel·lió' catalana posa a prova els tribunals d'Espanya".

 

El diari britànic "The Guardian" publica en portada una doble informació.

D'una banda, un article de l'editor diplomàtic del diari, Patrick Wintour, que, amb el títol "Espanya acusa els separatistes de fer una campanya de 'desinformació' prèvia al judici", destaca els esforços de l'ambaixador espanyol a Londres per convèncer el món que el judici no és polític.

De l'altra, una informació del corresponsal a Madrid, Sam Jones, titulada "Les figures clau de l'impuls de la independència de Catalunya", que explica qui són Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carles Puigdemont.

Unes hores després, el diari britànic oferia una peça actualitzada on cita les paraules d'Andreu Van der Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva, que ha qualificat el procés legal de "vodevil procedimental".

També explica que Andreu Van den Eynde ha afirmat que les acusacions intenten criminalitzar la llibertat d'expressió, que "s'estén fins i tot a les idees que escandalitzen o ofenen".
 

A França, el diari "Le Monde" titula en portada "A Espanya, el judici als independentistes catalans s'obre en un clima de crispació". La corresponsal a Espanya, Sandrine Morel, autora de la informació, afirma que aquest procés "posa a prova el conjunt del regne [d'Espanya]".

 

El també francès "Libération" fa un joc de paraules entre "procès" (procés judicial) i "processus" (el procés indepedendentista) i titula "Un procés a manca de procés".

El corresponsal a Madrid, François Musseau, afirma que "del judici, segons l'opinió general, en depenen el futur polític d'Espanya, la seva cohesió interna i el seu prestigi internacional", i ofereix una àmplia informació que inclou el debat sobre si hi va haver violència i la derivació política sobre l'aprovació o no dels pressupostos generals de l'estat.

 

Encara a França, la cadena d'informació France 24 té el començament del judici com a principal tema de portada a la seva web, amb títols diferents en la versió en francès -"Judici als independentistes catalans: què cal saber"- i en la versió en anglès -"El judici als líders independentistes catalans posa l'estat espanyol a la defensiva".

 

L'inici del judici és el tema d'obertura de la versió digital del diari alemany "Frankfurter Allgemeine Zeitung", amb el títol "Els separatistes catalans s'enfronten a 177 anys de presó" i una foto de la façana del Tribuna Suprem.

La informació, sobre el judici estrictament i també sobre les derivades polítiques, és de Hans-Christian Rößler, corresponsal polític per a la península Ibèrica i el Magreb, amb seu a Madrid.

 

En el també alemany "Süddeutsche Zeitung", editat a Munic, l'inici del judici és la segona informació de portada de l'edició digital. Amb el títol "Comença el judici als líders independentistes", la periodista Barbara Galaktionow fa un repàs de les principals qüestions a l'entorn de la vista que comença aquest dimarts.

Així, comença explicant "Com hem arribat al procés?", continua aclarint "Qui són els acusats?" i, a continuació, es pregunta "Per què Puigdemont no té cap paper en el judici?". Tanquen la informació dues qüestions més: d'una banda, "Està justificada l'acusació?", i, per acabar, "Quin és el conflicte polític previ al judici?".

 

La cadena internacional de notícies Al-Jazeera, amb seu a Doha (Qatar), dedica aquest matí bona part de les seves emissions al començament del judici, amb connexions en directe amb l'exterior del Tribunal Suprem. També en parla a la seva web, amb el títol "Qui són els dotze líders catalans que s'enfronten a anys de presó?"

La cadena, que parla del "Judici del segle", també cita paraules de Van der Eynde quan diu que l'autodeterminació "és sinònim de pau, no de guerra".
 

 

Als Estats Units, el diari "The New York Times" dedica una informació a l'inici del judici, signada per Rafael Minder -el corresponsal a Espanya-, en l'apartat "Altres informacions" de la portada de l'edició digital, i també en la secció "Europa". Minder també explica el context en què es produeix el judici, sota el títol "Judici als separatistes catalans: com han arribat fins aquí i a què s'enfronten".

El segon tiular del dia en el "New York Times" és: "Comença el judici dels líders catalans i el govern espanyol lluita per la seva supervivència". En el text, el corresponsal a Madrid, Rafael Minder, comenta la votació "crucial" de dimecres sobre els pressupostos. També explica que Pablo Casado ha acusat Pedro Sánchez de traició pel seu "intent de renovar el diàleg polític amb els separatistes".
 

Encara als Estats Units, l'altre gran diari de referència, el "The Washington Post", parla de l'inici del judici dins de la secció "Món". Ho fa amb el títol "Els separatistes catalans, al tribunal per al judici 'més important' a Espanya des del retorn de la democràcia". L'expressió "més important" està entre cometes perquè és cita d'unes paraules del president del CGPJ, Carlos Lesmes.

Els dos periodistes que han elaborat la informació asseguren que "el judici històric no té precedents en la història moderna d'Espanya", que va retornar a la democràcia, "només", recorden, el 1975, i es fan ressò del context polític, incloses declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la divulgació, per part del govern espanyol, de la campanya de vídeos "This is the Real Spain", en defensa de la democràcia espanyola.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut