Seseña

L'incendi que crema l'abocador de pneumàtics més gran d'Espanya, a Seseña, obliga a desallotjar una urbanització pròxima

Les prop de 9.000 persones que han hagut de passar la nit fora ja poden tornar a casa perquè les condicions de l'incendi han millorat

RedaccióActualitzat

Els veïns de la urbanització El Quiñón de Seseña ja poden tornar a casa després que aquest matí el govern de Castella-la Manxa ha desactivat el nivell 2 del Pla Territorial d'Emergència.

La millora de les condicions de l'incendi, que ja està controlat, ha reduït el risc pels veïns de la zona. Les autoritats, però, recomanen a la població que es mantinguin dins de les cases, amb les finestres tancades per evitar les partícules generades pels pneumàtics incendiats.

Fins a 9.000 persones han hagut de passar la nit fora de casa per evitar possibles intoxicacions pel fum de l'incendi del cementiri de pneumàtics. Prop d'un centenar han dormit en els pavellons que ha habilitat el consistori.

L'incendi crema des de la matinada de divendres un cementiri de pneumàtics que es va declarar il·legal fa 13 anys i que les administracions no han tancat en tot aquest temps. Es preveu que el foc continui actiu 3 o 4 dies més.

L'incendi va quedar confinat a primera hora de la tarda de divendres, després de tretze hores de feina, a una superfície pròxima a les onze hectàrees.  El núvol de fum va obligar a elevar al nivell 2 el pla d'alerta i a desallotjar una urbanització de la població.

El Quiñón, desallotjat

El govern de Castella-la Manxa va decidir evacuar els veïns de la urbanització El Quiñón de Seseña per evitar riscos a la població pel núvol de fum. La decisió s'ha pres quan s'ha vist que el núvol de fum canviava de sentit.

De totes maneres, la majoria dels veïns de la urbanització ja havien marxat. La Conselleria de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid controla en temps real la qualitat de l'aire. Fins ara no hi ha hagut alteracions dels nivells admissibles.

 


La urbanització d'El Quiñón, construïda per l'empresari Francisco Hernando, anomenat "el Pocero", es va fer tristament famosa en l'època de la bombolla immobiliària. Va arribar la crisi i mai es va acabar com s'havia previst. Moltes vivendes no es van arribar a vendre mai. Actualment hi viuen unes 9.000 persones.

L'incendi també ha obligat a tallar unes hores la circulació, en els dos sentits, de la carretera R-4, una de les radials que surten de Madrid cap al sud d'Espanya.

 


La Comissió Europea ha demanat  a les autoritats espanyoles informació sobre l'abocador de pneumàtics, però encara no ha començat cap acció legal ni ha obert cap expedient.

Disfit SA, l'empresa propietària de l'abocador, teòricament s'encarregava de fabricar pneumàtics, però a la pràctica només era un magatzem on s'han acumulat cinc milions de rodes. Va ser declarat il·legal el 2003, però no va ser fins al 2011, vuit anys després, que es va deixar d'abocar-hi cautxú. L'empresa té multes per valor de 600.000 euros i el propietari és il·localitzable.
 

Activitat intensa dels bombers i les autoritats des de la mitjanit

En les primeres hores, l'Ajuntament de Seseña, a Toledo, ha decretat el confinament dels veïns de tres barris de la població a causa del gran núvol de fum que hi ha sobre el municipi. El fum el provoca l'incendi que crema des d'aquesta mitjanit en un abocador il·legal de pneumàtics que hi ha entre Seseña i Valdemoro. A l'abocador s'acumulen més de 100.000 tones de pneumàtics.

El cementiri de pneumàtics ocupa una extensió de 117.000 metres quadrats, la major part al municipi de Seseña.

 

 

La policia municipal de Seseña, en el seu compte de Twitter, demanava als veïns que es quedessin a casa amb finestres i persianes tancades:

 

També s'han suspès les classes dels centres escolars d'aquests tres barris.

Segons les autoritats del govern de Castella-la Manxa, les tasques d'extinció del foc podrien allargar-se més d'una setmana a causa de la facilitat de combustió dels pneumàtics.

Les flames han arribat als 20 metres d'alçada. La intensa fumera negra que provoca l'incendi es pot veure des de quilòmetres de distància.  

 

 

L'alcalde de Seseña, Carlos Velázquez, ha declarat que el foc podria haver estat provocat, perquè havia plogut fins a la mitjanit i el material estava remullat. A més, l'incendi ha començat en una cantonada de l'abocador.

En l'extinció de l'incendi hi treballen dotacions terrestres de Bombers de la Comunitat de Madrid i de Castella-la Manxa i dos helicòpters. El responsable dels Bombers ha declarat que es tracta d'un foc "molt difícil d'atacar" .

Una unitat militar d'emergències (UME) de l'exèrcit està en preavís per si calgués la seva intervenció.

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut