Última imatge de Dimorphos, 2 segons abans de l'impacte

L'impacte de la nau DART sobre l'asteroide Dimorphos no va fer un cràter, el va deformar

És la conclusió d'una recerca simulant l'impacte que destaca que l'asteroide és un mer agregat de materials procedents de l'asteroide més gran al voltant del qual orbita

Josep Maria Camps Collet / Agències

La nau kamikaze DART, que el novembre del 2022 la NASA va estavellar a propòsit contra l'asteroide Dimorphos no hi hauria fet un cràter, sinó que l'hauria deformat del tot.

És la conclusió a què ha arribat un estudi sobre aquest asteroide d'uns 160 metres de diàmetre, fet per una quarantena d'investigadors liderats per la Universitat de Berna, a Suïssa.

La nau DART forma part d'un programa de la NASA per desenvolupar un sistema que permeti desviar de la seva trajectòria els asteroides que puguin impactar amb la Terra.


​No és un cos sòlid, sinó un agregat de materials

Els investigadors van fer simulacions en ordinador, reproduint-hi les característiques de Dimorphos, que no seria d'una peça, com una roca, sinó com un agregat de materials diversos:

"Amb simulacions els investigadors suggereixen que no hi ha cràter, i que en el seu lloc la missió Hera de l'ESA es trobarà un asteroide amb una forma nova."


Les conclusions de la recerca les ha publicat aquest dilluns la revista científica Nature Astronomy, en un article que analitza com pot haver afectat l'impacte a l'asteroide.


L'impacte va transformar totalment la superfície

En aquest sentit, han deduït que Dimorphos està compost per materials poc cohesionats procedents de Didymos, l'asteroide més gran al voltant del qual orbita:

"Les nostres simulacions indiquen que l'impacte de DART va provocar la transformació de la superfície i la deformació total de Dimorphos."


De fet, la nau DART va fer i enviar unes quantes fotografies de Dimorphos just abans de l'impacte, que ja mostraven les característiques de la seva superfície:

Última imatge completa de Dimporphos, 11 segons abans de l'impacte (Reuters/NASA/Johns Hopkins APL)(Reuters/NASA/Johns Hopkins APL)

També van calcular que l'òrbita de Dimorphos al voltant de Didymos, que fins llavors durava 11 hores i 55 minuts, després de l'impacte es va reduir en 33 minuts.


Més deformat per l'impacte que si hagués estat un cos sòlid

Segons Isabel Herreros Cid, investigadora del Centre d'Astrobiologia del CSIC i coautora d'aquesta recerca, la trajectòria de l'asteroide s'ha modificat més que si hagués estat un cos sòlid.

Entrevistada per l'agència EFE, Herreros Cid ha dit que encara no es pot saber del cert què ha passat amb Dimorphos, i que se sabrà quan hi arribi la missió Hera.

Hera és una nau que llançarà l'Agència Espacial Europea, l'ESA, a l'octubre, i que està previst que arribi als dos asteroides durant el 2026.

Llavors, segons Herreros Cid, es podrà conèixer la composició, la morfologia, la topografia i el camp gravitatori de tots dos, i fins i tot, s'aconseguirà saber què hi passa a dins.

La mida de Dimorfos comparada amb el Colosseu de Roma
La mida de Dimorphos comparada amb el Colosseu de Roma(ESA/Science Office)

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut