Carib

L'huracà "Ike" s'acosta a Cuba on ja hi ha prop d'un milió d'evacuats

Després del pas del "Gustav" i el "Hanna", arriba el torn de l'"Ike", el tercer huracà que afecta la castigada zona del Carib en els últims deu dies. En el seu recorregut per les aigües del Carib l'"Ike" ha disparat l'alerta entre els països sota el seu radi d'influència. Amb una categoria 4 d'un màxim de 5, el poderós huracà ha sacsejat de ple les illes Turks i Caicos en forma de forts vents i pluges. A la República Dominicana i a Haití, les inundacions que ha provocat han deixat una trentena de morts. El govern de Cuba ha començat a evacuar la població davant de l'amenaça imminent de l'huracà que, ara amb força 3, travessarà l'illa de punta a punta. A Florida, als Estats Units, també s'ha decretat l'estat d'emergència i s'ha instat els turistes a marxar dels illots de la costa.

Actualitzat

Cuba espera, en alerta màxima, l'arribada de l'ull de l'huracà "Ike", qualificat d'extremadament perillós i que està prevista per a la nit d'aquest diumenge. Amb vents estimats de més de 215 quilòmetres per hora, l'huracà travessarà d'est a oest pràcticament tota l'illa i hi estarà sobre territori cubà més de 24 hores abans de seguir en direcció als Estats Units.

En concret, a l'estat nord-americà de Florida s'han disparat totes les alarmes davant l'amenaça de l'"Ike", un cicló que en un primer moment s'havia enfortit i que havia arribat a la categoria 4 en l'escala de Saffir-Simpson, i que ara es troba en categoria 3.

El govern cubà, que encara treballa per refer-se del pas del "Gustav" fa una setmana, ha emès una alerta per a les províncies orientals de Guantánamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguín, Las Tunas i Camagüey. Les autoritats ja han evacuat un milió de persones. Segons l'Agència d'Informació Nacional, només a Camagüey més de 224 mil cubans i turistes estrangers seran evacuats. A Varadero, 13.000 turistes.

A la Republica Dominicana ja hi ha hagut un mort pels efectes de l'"Ike": un home de 72 anys ha perdut la vida a Nagua en ser colpejat per una palmera. A més, l'"Ike" ha envestit els arxipèlags de les illes Turks i Caicos amb vents de més de 200 quilòmetres per hora. La força de l'huracà, ha arrasat el 80% de les cases. Segons les autoritats locals, de moment, l'huracà no ha provocat víctimes ja que, prèviament, s'havien evacuat residents i turistes.

Cuba demana que s'aixequi l'embargament

El pas del "Gustav" per Cuba ha fet que el país hagi demanat als Estats Units que aixequin l'embargament comercial. Les autoritats cubanes han demanat que es permeti a les societats americanes de crèdit obrir relacions comercials privades amb Cuba. Des que va començar el bloqueig, el 1962, és la primera vegada que Cuba fa una demanda tan explícita.

Divendres, Washington va enviar 100.000 dòlars d'ajuda humanitària a l'illa, que s'han gestionat a través d'una ONG, però no pensa aixecar l'embargament. La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha respost des de Rabat, al Marroc, que el president d'Estats Units ja ha explicat que per establir relacions amb aquest país cal que "alliberi els detinguts polítics i organitzar eleccions lliures i transparents" i que, per tant, no aixecaran l'embargament per l'huracà .

Devastació a Haití

La situació és molt pitjor a Haití on ja han mort 30 persones, d'entre les quals alguns són nens, per les inundacions provocades per l"Ike". L'huracà no ha passat directament per sobre de la castigada Haití, però sí que n'han patit els forts aiguats. Els accessos a la ciutat de Gonaïves, la quarta del país, estan inundats. A més, les carreteres tallades i la caiguda de ponts ha complicat encara més la tasca del personal de les Nacions Unides, que veu molt difícil arribar a les zones més afectades i això està posant al límit els milers de persones que esperen aliments.

Es calcula que hi ha més de 800.000 persones que necessiten assistència per les inundacions. Aquestes víctimes se sumen a les provocades pel "Hanna" i el "Gustav" que, segons els balanços oficials, parlen de mig miler de morts i encara hi ha més d'una dotzena de desapareguts.

Ara, la cua de l'"Ike", en forma de tempesta tropical, podria complicar encara més la situació. Les Nacions Unides han posat en marxa un fons d'emergències per a un país devastat no només per l'aigua, ja que viu una situació de pobresa extrema a causa de la crisi econòmica.

El "Hanna" encara cueja

On també estan en alerta per huracans és a la costa sud-est dels Estats Units. La tempesta tropical "Hanna" ha tocat terra aquest dissabte entre Carolina del Nord i Carolina del Sud, on han patit fortes pluges i ràfegues de vent de més de 100 quilòmetres per hora.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut