L'euríbor baixa però les hipoteques no: quant t'apujaran la quota si l'has de revisar?

L'euríbor tanca al 3,61% i és el tercer mes que l'euríbor baixa, però les quotes que es revisin ara s'enfilaran uns 20 euros de mitjana

Jordina Molas SalortActualitzat

L'euríbor baixa per tercer mes consecutiu, però encara no s'aconsegueix que s'abarateixin les hipoteques que es revisen anualment. Aquest mes de gener, l'índex amb el qual es referencien la majoria d'hipoteques ha acabat al 3,609%, lleugerament per sota del 3,679% del mes de desembre.

Es tracta d'una baixada moderada si es compara amb la del mes passat, quan l'euríbor va baixar significativament per sota del 4%.
 

Les quotes s'enfilaran, però menys

De nou, els que ara notaran aquesta baixada són els que revisin semestralment. Per a la resta d'hipotecats a tipus variable, la pujada de les quotes serà menor que ara fa un any, però encara s'enfilaran.

S'ha de tenir en compte que, quan toca revisar, s'aplica l'euríbor d'un parell de mesos abans. Així doncs, per a una hipoteca mitjana de 150.000 euros en què quedin 25 anys per tornar, l'any passat la quota es va encarir uns 200 euros. En canvi, ara l'increment serà d'uns 20 euros.

En plataformes d'internet que busquen les millors ofertes, com Trioteca, han notat com es poden trobar oportunitats interessants d'hipoteques fixes o mixtes, les que més se signen, per sota de l'euríbor.

"Hi ha bancs que fan ofertes fora de mercat, amb hipoteques amb ofertes molt interessants", explica el fundador i director general de Trioteca, Ricard Garriga, que hi afegeix que, amb la frenada de l'euríbor els últims mesos, estan notant com es tornen a reactivar les peticions per firmar hipoteques per a la compra d'un pis.

"L'any passat vam fer meitat d'hipoteques noves i meitat de canvi d'hipoteques. Ara estarem un 60% les noves i un 40% el canvi d'hipoteca." 


L'euríbor anticipa les baixades dels tipus d'interès

Les seves previsions són que continuï la davallada de l'euríbor, després que la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, hagi admès que poden baixar tipus a l'estiu. Pel fundador de Trioteca, "quan tornin a abaixar els tipus d'interès, tornarà a haver-hi una davallada, però aquesta pujada que hem tingut tan forta últimament, ara no baixarà tan ràpidament, ni molt menys".
 

Com afecta l'euríbor les empreses?

Les pujades i baixades tenen un impacte que no només pateixen les famílies, sinó també les empreses. Segons un informe del Banc d'Espanya sobre la situació financera d'empreses i famílies, l'any passat va caure la demanda de crèdit, perquè els tipus d'interès estaven molt alts. I perquè les petites i mitjanes empreses van veure com les entitats financeres els endurien les condicions per accedir als préstecs. Amb tot, segons aquest informe, no va ser una de les principals preocupacions que afectin l'activitat de les empreses. 

Des de l'Institut Català de Finances, l'ICF, prenen el pols d'aquestes preocupacions de primera mà. Els empresaris els han explicat com els seus costos de finançament s'han incrementat pels préstecs que tenen referenciats a l'euríbor. També han hagut de trampejar l'escalada de la inflació, que han acabat repercutint en els seus clients. Cosa que, segons el director de negocis de l'ICF, Antoni Vallès-Novel, "els ha ajudat a mitigar els costos financers que els suposava l'increment del preu del diner".  

Però ja estan veient un canvi de tendència i com s'estan reactivant els plans: "Si creiem que el 2024 i el 2025 aquestes rebaixes de tipus es produiran i tindran efecte a l'euríbor, es genera optimisme i s'afavoreix que projectes que s'havien aparcat es posin davant la taula i es comencin a posar en marxa".

La pròxima reunió del Banc Central Europeu serà el 7 de març i es manté l'expectativa sobre quan començaran a abaixar els tipus d'interès, que en l'última reunió del 25 de gener van mantenir al 4,5%.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeHipotequesBanca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut