La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)
La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)

El BCE manté els tipus en el 4,5% malgrat la frenada de la inflació a la zona euro

El banc central evita donar detalls sobre els seus plans per abaixar els tipus, un gir que podria arribar aquest estiu

Actualitzat

El Banc Central Europeu ha mantingut avui els tipus d'interès oficials en el 4,5%, tal com la majoria d'analistes preveien. I això malgrat els senyals d'alentiment econòmic de la zona euro i també les bones xifres d'inflació, que suggereixen una frenada de l'espiral de preus. El BCE insisteix que abans de moure fitxa i abaixar els tipus d'interès vol certificar que la inflació ha deixat de ser un problema: avui, a la zona euro, l'IPC és del 2,9%, molt per sota dels màxims.

Ara bé, en el seu comunicat, el BCE admet que la inflació està baixant i que els increments dels tipus d'interès han aconseguit endurir les condicions del crèdit, de manera que això també està contribuint a fer afluixar els preus. D'aquesta manera, el BCE obre la porta a baixar els tipus d'interès, un cop ja aconseguit l'objectiu de frenar l'IPC.

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde
Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

La baixada de tipus, a l'estiu

Al llarg de les últimes setmanes, els mercats financers han especulat amb la possibilitat que les baixades de tipus d'interès arribessin molt més aviat del previst, i que la primera retallada del preu del diner arribaria aquest març. Però des de Davos, Christine Lagarde va punxar el globus de l'especulació i va donar a entendre que el primer pas en aquest sentit no arribarà fins a l'estiu.

L'efecte en l'euríbor

Això té un efecte directe en l'euríbor, que porta baixant des del setembre. Entre novembre i desembre va caure mig punt, fins al 3,679%. Tot això perquè els inversors anticipaven un ràpid gir en la política del BCE, i ben aviat. Però ara, tenint en compte que aquest moviment a la baixa no serà tan immediat com s'esperava, l'euríbor ja no cau amb tanta velocitat, i la mitjana del gener és del 3,625%, molt semblant a la del desembre.

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
Anar al contingut